Dalacin C, zawierający klindamycynę, jest antybiotykiem o szerokim spektrum działania, który może być stosowany w leczeniu zatok. Klindamycyna działa na wiele bakterii odpowiedzialnych za infekcje zatok, takich jak Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae i Staphylococcus aureus.
Od dłuższego czasu borykam się z nawracającym zapaleniem zatok. Ostatnio lekarz przepisał mi Dalacin C. Czy któraś z Was stosowała ten antybiotyk na zatoki? Jakie były Wasze doświadczenia? Czy zauważyłyście poprawę po jego zastosowaniu?
Miałam podobny problem z zatokami kilka miesięcy temu. Lekarz również przepisał mi Dalacin C. Początkowo byłam sceptyczna, bo wcześniej stosowałam inne antybiotyki bez większych rezultatów. Ku mojemu zaskoczeniu, po kilku dniach stosowania Dalacinu C poczułam znaczną ulgę. Ból i uczucie zatkanego nosa stopniowo ustępowały, a ja mogłam normalnie funkcjonować.
Pamiętam, że podczas kuracji starałam się również wspomagać leczenie domowymi sposobami. Inhalacje z dodatkiem olejków eterycznych, takich jak eukaliptusowy czy miętowy, naprawdę pomagały w udrożnieniu dróg oddechowych. Dodatkowo piłam dużo ciepłych napojów, unikałam zimnych miejsc i dbałam o odpowiednie nawilżenie powietrza w mieszkaniu.
Moja sąsiadka Kasia miała podobne doświadczenia z Dalacinem C. U niej również lek okazał się skuteczny w walce z zapaleniem zatok. Ważne jest jednak, aby pamiętać o przyjmowaniu probiotyków podczas antybiotykoterapii, żeby chronić florę bakteryjną jelit. Ja stosowałam probiotyk zawierający Lactobacillus rhamnosus i Saccharomyces boulardii, co pomogło mi uniknąć problemów żołądkowych.