Antybiotyk Dalacin C zaczyna działać w ciągu kilku godzin po pierwszej dawce, a jego maksymalne stężenie w osoczu osiąga się po około 3 godzinach od podania doustnego.
Wczoraj zaczęłam brać Dalacin C z powodu ostrego bólu zęba i ropnia. Dentystyka powiedziała, że antybiotyk zadziała szybko, ale chciałabym wiedzieć z waszego doświadczenia, po jakim czasie od rozpoczęcia kuracji poczuliście ulgę? Czy ból znika całkowicie, czy trzeba go jakoś wspomagać? Dzięki za odpowiedzi!
Miałem podobną sytuację, kiedy Dalacin C został mi przepisany na zapalenie dziąsła po ekstrakcji zęba. Z moich doświadczeń wynika, że pierwsze oznaki poprawy poczułem po około 24 godzinach – ból zaczął ustępować, a obrzęk trochę się zmniejszył. Jednak pełną ulgę poczułem dopiero po dwóch dniach. Ważne jest, żeby nie przerywać kuracji, nawet jeśli ból ustąpi, bo antybiotyk musi “dokończyć robotę” z bakterią.
Dodatkowo, na początku wspierałem się środkami przeciwbólowymi, ale zauważyłem, że jak Dalacin zaczął działać, mogłem je odstawić. Moja dentystka też poleciła mi robić płukanki szałwiowe na obrzęk – może warto spróbować? U mnie pomogły. A jak masz duży ropień, to czasem potrzeba jeszcze dodatkowego drenażu, ale to lekarz zdecyduje.