Czy antybiotyk Dalacin C pomoże na stan zapalny zęba?

Tak, antybiotyk Dalacin C może być stosowany w leczeniu stanu zapalnego zęba spowodowanego przez bakterie wrażliwe na klindamycynę.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/dalacin-c/czy-antybiotyk-dalacin-c-pomoze-na-stan-zapalny-zeba

Od dwóch dni męczę się z bólem zęba, który jest już nie do wytrzymania. Dziś poszłam do stomatologa i poinformowałam o mojej chorobie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (colitis ulcerosa) oraz o lekach, które przyjmuję. Pani Doktor uznała, że nie może przepisać mi Dalacin C ze względu na moje chore jelita, więc zamiast tego dostałam Augmentin.

Zgodnie z zaleceniami mam przyjmować Augmentin trzy razy dziennie co 8 godzin (500 mg amoksycyliny + 125 mg kwasu klawulanowego). W aptece, zamiast oryginalnego Augmentinu, zaproponowano mi zamiennik – Taromentin, który ma taki sam skład (amoksycylina i kwas klawulanowy). Wzięłam już dwie dawki, ale ból jest wciąż nie do zniesienia. Nie czuję żadnej poprawy i ledwo funkcjonuję. Ibuprofen przynosi ulgę tylko na około 3 godziny, ale wiem, że przy mojej chorobie przewlekłej ryzykuję biegunką i inne problemy żołądkowo-jelitowe. Niestety, nie mam już siły.

Próbuję sobie pomóc, płucząc jamę ustną naparem z szałwii oraz roztworem soli, ale te metody dają tylko chwilowe ukojenie.

Za trzy dni mam zgłosić się do chirurga szczękowego, ale zaczynam się martwić, że przepisany antybiotyk jest za słaby albo działa zbyt wolno, żeby skutecznie opanować stan zapalny. Czy to możliwe, że Augmentin nie dociera do tkanki kostnej tak dobrze, jak Dalacin C? Obawiam się, że ból nie ustąpi, a słyszałam, że przy aktywnym stanie zapalnym znieczulenie może nie działać podczas zabiegu. Nie wiem, jak przetrwam dzisiejszą noc, a co dopiero myśleć o wyrwaniu zęba w takim stanie. :sob: Czy ktoś miał podobne doświadczenia i może mi powiedzieć, jak długo czekać, aż antybiotyk zacznie działać? Czy jest jakaś szansa, że przyniesie ulgę w najbliższym czasie?

Miałam bardzo podobną sytuację z ósemką, więc doskonale Cię rozumiem! U mnie lekarz zdecydował się na Dalacin C w dawce 300 mg i faktycznie poczułam poprawę, choć musiałam trochę poczekać na efekty. Niestety, przy mojej wrzodziejącej jelitówce skutki uboczne Dalacinu w toalecie były spore, ale jakoś to przetrwałam. Rozumiem jednak decyzję Twojej lekarki, żeby przy Twoim stanie zapalnym jelit postawić na Augmentin – pewnie chce Ci oszczędzić dodatkowych problemów.

Też miałam dylemat, czy usuwać ósemkę w narkozie, bo takie bóle są traumatyczne, ale ostatecznie zdecydowałam się na zwykłe znieczulenie. Trochę się bałam, bo wszyscy straszą, że przy stanie zapalnym znieczulenie gorzej działa, ale u mnie było okej – najważniejsze, żeby antybiotyk zdążył zadziałać przed zabiegiem. Teraz, kiedy ból już trochę odpuścił, zaczęłam oswajać się z myślą o wyrwaniu.

Co do Twojego pytania o antybiotyk – Dalacin faktycznie szybciej działa na tkankę kostną, ale Augmentin też powinien pomóc, choć może potrzebować więcej czasu. Ważne, żeby brać go regularnie i dać organizmowi chwilę na reakcję. Możesz też spróbować podpytać lekarza o możliwość zmiany na Dalacin, jeśli w ciągu kolejnej doby nie poczujesz poprawy.

Przy okazji – też złapał mnie katar i gorączka, jakby organizm walczył na wszystkich frontach. Może to od stanu zapalnego, może od antybiotyku, trudno powiedzieć. Trzymam kciuki, żeby u Ciebie ból szybko ustąpił i żeby chirurg sprawnie załatwił sprawę zęba! Daj znać, jak się czujesz za parę dni. :blush: