Czy Dulsevia może być stosowana na odchudzanie?

Dulsevia, zawierająca substancję czynną duloksetynę, nie jest przeznaczona do stosowania na odchudzanie. Jest lekiem przepisywanym głównie w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych oraz bólu neuropatycznego. Mimo że utrata wagi może wystąpić jako skutek uboczny stosowania Dulsevia, nie jest to zamierzony efekt terapeutyczny ani oficjalne wskazanie do jej stosowania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dulsevia/czy-po-dulsevia-sie-chudnie

Czy brak apetytu i niestrawność to typowe objawy podczas stosowania Dulsevii?

Mam zdiagnozowane zaburzenia lękowe z somatyzacją i od dwóch tygodni przyjmuję Dulsevię w dawce 30 mg, a doraźnie stosuję Lorafen. Niestety, od tygodnia odczuwam brak apetytu i niestrawność, jakby układ trawienny niemal przestał działać. Towarzyszy temu uczucie podobne do zatrucia pokarmowego. W tym czasie schudłam już prawie 2 kg.

Miałam podobne doświadczenia. Po dwóch tygodniach stosowania Dulsevii musiałam ją odstawić i zmienić na Sulpiryd Hasco, oczywiście pod nadzorem lekarza. Po odstawieniu leku niemal natychmiast wrócił mi apetyt, a dolegliwości takie jak bóle brzucha i niestrawność ustąpiły. Przestałam chudnąć i budzić się z porannym bólem głowy oraz brzucha, które przypominały objawy zatrucia pokarmowego. Obecnie czuję się o wiele lepiej.