Czy Duomox jest na anginę?

Tak, Duomox jest jednym z antybiotyków, które można stosować w leczeniu zapalenia gardła. Jednakże, przed zastosowaniem antybiotyku konieczna jest dokładna diagnoza i ustalenie, czy zapalenie gardła jest wywołane przez bakterie, które są wrażliwe na działanie Duomoxu,

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/duomox/czy-duomox-jest-na-zapalenie-gardla

Gorączkuję od wczoraj, a Pani doktor zdiagnozowała początek anginy. Przepisała mi antybiotyk Duomox, z którego wzięłam już pierwszą dawkę. Zastanawiam się, ile czasu może potrwać podleczenie.

Chyba lepiej mówić o “wyleczeniu” niż “podleczeniu”. Nieleczona lub niedoleczona angina może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak problemy z sercem, nerkami czy stawami. Znam to z doświadczenia – u mojego syna niedoleczona angina skończyła się zapaleniem stawu kolanowego. Dlatego tak ważne jest, aby doprowadzić leczenie do końca. Zwykle przy antybiotyku wystarcza 7–10 dni kuracji. Życzę szybkiego i pełnego powrotu do zdrowia! Pozdrawiam serdecznie.

Witam, od piątku mam anginę i przyjmuję Duomox 3 razy na dobę. Mimo antybiotyku temperatura nadal utrzymuje się wysoko — w ciągu dnia waha się mniej więcej od 38,3°C do 39,5°C. Do tego praktycznie całkowicie straciłam głos, gardło bardzo mnie boli, a przełykanie jest tak trudne, że mam problem z jedzeniem i piciem.

Na zdjęciu widać Duomox, który biorę, oraz termometr z gorączką 38,3°C, ale temperatura potrafi rosnąć jeszcze wyżej. Zastanawiam się, czy przy anginie leczonej Duomoxem taka gorączka i tak silny ból gardła nadal mogą się utrzymywać, czy to już sygnał, że powinnam pilnie pojechać na SOR albo nocną pomoc, żeby ktoś obejrzał migdały.

Najbardziej martwi mnie to, że mimo leczenia antybiotykiem czuję się bardzo źle, nie mogę normalnie pić, gardło jest mocno bolesne, a głos prawie zniknął. Boję się też odwodnienia, bo każde przełykanie sprawia duży ból. Dodam, że karmię piersią, więc zależy mi też na tym, żeby ewentualne dalsze leczenie było dobrane bezpiecznie przy laktacji.

Czy w takiej sytuacji — przy anginie, Duomoxie 3 razy dziennie, wysokiej gorączce i problemie z piciem — powinnam jechać na SOR/nocną pomoc, czy jeszcze obserwować, czy antybiotyk zacznie działać?

Ja bym przy takich objawach nie czekała zbyt długo. Sam Duomox przy anginie często potrzebuje trochę czasu, żeby było widać wyraźną poprawę, ale jeśli masz gorączkę prawie do 39,5°C, bardzo silny ból gardła i problem z piciem, to moim zdaniem warto, żeby ktoś Cię obejrzał szybciej — chociażby na nocnej i świątecznej pomocy.

Najbardziej niepokoi mnie u Ciebie nie tyle sama gorączka, tylko to, że piszesz, że nie możesz jeść ani pić. Przy anginie gardło potrafi boleć okropnie, ale jeśli zaczyna się problem z przyjmowaniem płynów, to łatwo się odwodnić, szczególnie przy wysokiej temperaturze i karmieniu piersią. Do tego prawie całkowita utrata głosu może wynikać z dużego stanu zapalnego w gardle/krtani, ale dobrze byłoby sprawdzić, czy nie dzieje się coś więcej, np. silny obrzęk migdałków albo powikłanie okołomigdałkowe.

Jeśli bierzesz Duomox dopiero od niedawna, to poprawa nie zawsze jest po pierwszych tabletkach, ale przy tak złym samopoczuciu i trudnościach z piciem ja pojechałabym przynajmniej na dyżur, żeby obejrzeli gardło, migdały i ocenili, czy leczenie jest wystarczające. Zwłaszcza że karmisz piersią, więc dobrze, żeby ktoś od razu dobrał sensowne leczenie objawowe i powiedział, co możesz bezpiecznie brać na ból i gorączkę.

Duomox to amoksycylina i przy anginie bakteryjnej bywa stosowany dość często, ale nie zawsze poprawa przychodzi natychmiast. Zwykle trzeba dać antybiotykowi trochę czasu, natomiast u Ciebie opis brzmi dość ciężko, bo temperatura jest wysoka, gardło boli tak mocno, że masz problem z piciem, a do tego prawie straciłaś głos.

Na Twoim miejscu obserwowałabym przede wszystkim, czy jesteś w stanie przyjmować płyny. Jedzenie może przez chwilę zejść na dalszy plan, ale picie jest kluczowe, szczególnie przy gorączce i karmieniu piersią. Jeśli przełykanie jest tak bolesne, że prawie nic nie pijesz, albo czujesz osłabienie, suchość w ustach, zawroty głowy, mało sikasz — to ja bym nie czekała, tylko jechała do pomocy doraźnej.

SOR rozważyłabym szczególnie wtedy, gdy masz narastający obrzęk gardła, problem z oddychaniem, ślinotok, szczękościsk, jednostronnie dużo większy ból migdałka, trudność z otwieraniem ust albo gorączka mimo leków utrzymuje się bardzo wysoko. Natomiast nawet bez tych objawów, przy tak silnej anginie i braku możliwości picia, dobrze byłoby, żeby ktoś obejrzał migdały i sprawdził, czy Duomox jest odpowiednim wyborem oraz czy nie trzeba dodatkowego leczenia przeciwbólowego/przeciwzapalnego.