Czy Duomox jest na anginę?

Tak, Duomox jest jednym z antybiotyków, które można stosować w leczeniu zapalenia gardła. Jednakże, przed zastosowaniem antybiotyku konieczna jest dokładna diagnoza i ustalenie, czy zapalenie gardła jest wywołane przez bakterie, które są wrażliwe na działanie Duomoxu,

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/duomox/czy-duomox-jest-na-zapalenie-gardla

Gorączkuję od wczoraj, a Pani doktor zdiagnozowała początek anginy. Przepisała mi antybiotyk Duomox, z którego wzięłam już pierwszą dawkę. Zastanawiam się, ile czasu może potrwać podleczenie.

Chyba lepiej mówić o “wyleczeniu” niż “podleczeniu”. Nieleczona lub niedoleczona angina może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak problemy z sercem, nerkami czy stawami. Znam to z doświadczenia – u mojego syna niedoleczona angina skończyła się zapaleniem stawu kolanowego. Dlatego tak ważne jest, aby doprowadzić leczenie do końca. Zwykle przy antybiotyku wystarcza 7–10 dni kuracji. Życzę szybkiego i pełnego powrotu do zdrowia! Pozdrawiam serdecznie.