Jak długo stosować Duomox?

Okres stosowania antybiotyku Duomox zależy od rodzaju infekcji oraz ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Dawkowanie i czas trwania kuracji ustala lekarz na podstawie indywidualnego przypadku. W przypadku leczenia infekcji bakteryjnych, zwykle zaleca się stosowanie Duomoxu przez minimum 5-7 dni, jednak czas trwania leczenia może się wydłużyć w zależności od ciężkości infekcji.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/duomox/ile-dni-trzeba-brac-antybiotyk-duomox

Lekarz nie określił, jak długo mam brać Duomox. Stosuję go już od 8 dni (mam 65 lat). Rano budzę się z mokrym potem, a na czubku języka zauważyłem jakiś mały „pypeć”. Przed wizytą miałem wysoką gorączkę w granicach 38,5–39,5 stopnia, którą zbijałem naprzemiennie Apapem i Ibupromem. Od 4 dni gorączka ustąpiła, ale nie jestem pewien, czy powinienem kontynuować antybiotyk, czy już zakończyć leczenie.

Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak długo należy stosować Duomox w takiej sytuacji?

Duomox zazwyczaj stosuje się przez 7 do 10 dni, ale czas trwania terapii powinien być dokładnie określony przez lekarza. Jeśli nie podał tej informacji, warto zadzwonić do przychodni i dopytać. W wielu przypadkach antybiotyki są przepisywane w takiej ilości, aby jedno opakowanie wystarczyło na pełną kurację.

Pamiętaj również o stosowaniu probiotyku osłonowo, aby wspomóc florę bakteryjną w trakcie i po leczeniu.

Hej, wrzucam zdjęcie RTG tej ósemki, która była u mnie chirurgicznie usuwana. Zabieg miałam w poniedziałek 18 maja. Dentysta przepisał mi po nim Duomox 1 g, ale nie rozpisał dokładnie, ile tabletek mam brać ani przez ile dni. W opakowaniu jest 20 tabletek.

Jestem już kilka dni po wyrwaniu, nic mnie nie boli, nie mam większego obrzęku ani innych niepokojących objawów i dlatego zastanawiam się, czy ten antybiotyk trzeba brać do końca opakowania, czy w takiej sytuacji można go już odstawić?

Po takim RTG widać, że to nie było zwykłe „wyrwanie zęba”, tylko faktycznie chirurgiczne usuwanie zatrzymanej ósemki, więc antybiotyk po takim zabiegu nie jest niczym dziwnym. Skoro dostałaś Duomox 1 g, to najpewniej dentysta chciał zabezpieczyć ranę po zabiegu przed zakażeniem, zwłaszcza że przy takich ósemkach często jest większa ingerencja w tkanki.

To, że piątego dnia nic Cię nie boli, jest bardzo dobrym znakiem, ale samo ustąpienie bólu nie zawsze oznacza, że antybiotyk można samodzielnie przerwać. Przy antybiotykach zwykle ważny jest konkretny schemat: ile razy dziennie i przez ile dni. Problem w tym, że jeśli dentysta tego nie rozpisał, to rzeczywiście możesz mieć wątpliwości, bo z samej liczby tabletek w opakowaniu nie da się na 100% wywnioskować, jak długo miała trwać kuracja.

Ja bym w takiej sytuacji zadzwoniła do gabinetu i poprosiła o jasną informację: „Mam Duomox 1 g po chirurgicznym usunięciu ósemki, opakowanie 20 tabletek — ile razy dziennie i przez ile dni mam go brać?”. To powinni doprecyzować od ręki, nawet telefonicznie. Przy takich zabiegach zdarza się, że antybiotyk jest dawany na kilka dni, ale konkret zależy od tego, jak wyglądał zabieg, czy była infekcja, stan zapalny, nacięcie, szycie itd.

Zdjęcie wygląda na ósemkę zatrzymaną/położoną poziomo, więc sama decyzja o antybiotyku po zabiegu mnie nie dziwi. Bardziej dziwne jest to, że nie dostałaś jasnej rozpiski dawkowania. Nie kierowałabym się tylko tym, że zostało jeszcze ileś tabletek w pudełku, tylko ustaliłabym dokładnie schemat z gabinetem, bo „brać do końca opakowania” nie zawsze musi oznaczać to samo przy każdym antybiotyku i każdej sytuacji.