Okres stosowania antybiotyku Duomox zależy od rodzaju infekcji oraz ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Dawkowanie i czas trwania kuracji ustala lekarz na podstawie indywidualnego przypadku. W przypadku leczenia infekcji bakteryjnych, zwykle zaleca się stosowanie Duomoxu przez minimum 5-7 dni, jednak czas trwania leczenia może się wydłużyć w zależności od ciężkości infekcji.
Lekarz nie określił, jak długo mam brać Duomox. Stosuję go już od 8 dni (mam 65 lat). Rano budzę się z mokrym potem, a na czubku języka zauważyłem jakiś mały „pypeć”. Przed wizytą miałem wysoką gorączkę w granicach 38,5–39,5 stopnia, którą zbijałem naprzemiennie Apapem i Ibupromem. Od 4 dni gorączka ustąpiła, ale nie jestem pewien, czy powinienem kontynuować antybiotyk, czy już zakończyć leczenie.
Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak długo należy stosować Duomox w takiej sytuacji?
Duomox zazwyczaj stosuje się przez 7 do 10 dni, ale czas trwania terapii powinien być dokładnie określony przez lekarza. Jeśli nie podał tej informacji, warto zadzwonić do przychodni i dopytać. W wielu przypadkach antybiotyki są przepisywane w takiej ilości, aby jedno opakowanie wystarczyło na pełną kurację.
Pamiętaj również o stosowaniu probiotyku osłonowo, aby wspomóc florę bakteryjną w trakcie i po leczeniu.