Czy Encorton jest na kaszel?

Encorton nie jest lekiem bezpośrednio stosowanym w leczeniu kaszlu, ale może być przepisany przez lekarza jako część terapii skojarzonej w przypadku chorób układu oddechowego, takich jak astma oskrzelowa, zapalenie oskrzeli lub zapalenie płuc, które mogą powodować kaszel.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/encorton/czy-encorton-jest-na-kaszel

Laryngolog przepisał mojej 4-letniej córce Encorton na kaszel i zapchany nosek, który męczy ją już od ponad miesiąca. Lek ma być podawany przez 5 dni, a do tego zalecono antybiotyk na tydzień i Isoprinosine. Dopiero co przeczytałam w internecie, że Encorton ma mnóstwo skutków ubocznych i teraz mam wątpliwości, czy podawać go córce. W ogóle wygląda na jakieś „mocne świństwo”, a ulotki do tego nie było, więc nie wiem za dużo o tym leku.

Zastanawiam się, co robić… Córka ma powiększony trzeci migdał i grozi nam jego wycięcie. Lekarz chce najpierw spróbować zmniejszyć go farmakologicznie, zanim podejmiemy decyzję o zabiegu. Czy ktoś miał podobną sytuację? Podawałyście swoim dzieciom ten lek? Jakie były efekty? Będę wdzięczna za każdą opinię!

Ja byłam leczona Encortonem z powodu problemów hematologicznych (miałam wtedy 18 lat). To jest steryd! Trochę mnie dziwi, że Twoja córeczka ma go stosować na kaszel… Ale może się nie znam! W każdym razie, na Twoim miejscu skonsultowałabym to jeszcze raz z innym lekarzem, żeby mieć pewność!

Dlaczego lekarz przepisał Encorton dziecku, skoro wystarczyłyby sterydy wziewne podawane przez specjalną tubę? Encorton to steryd, który podaje się w przypadku silnej duszności, a nie na suchy kaszel. Mój 6-letni syn jest alergikiem i często przez kilka miesięcy zmaga się z suchym kaszlem. W takich sytuacjach podaję mu Flixotide przez specjalną tubę. To również steryd, ale wziewny, więc działa miejscowo i nie szkodzi ogólnemu zdrowiu. Dzięki temu obkurczył się jego trzeci migdał i kaszel ustępuje. Na Twoim miejscu poszłabym do dobrego pediatry lub alergologa i zastanowiła się nad inną formą leczenia. Encortonu osobiście bym nie podawała.

Mój mały dostawał Encorton wyłącznie w przypadku silnych duszności.