Jak oceniacie efekty stosowania Encortonu i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób stosujących ten lek w terapii stanów zapalnych i chorób autoimmunologicznych – każda historia ma znaczenie!
Od prawie trzech lat biorę Encorton i uważam go za lek, który dosłownie zmienił moje życie. Pomaga mi na wiele problemów zdrowotnych, które miałem: zwyrodnienie stawu kolanowego, alergiczne zapalenie oskrzeli (pogorszone przez COVID), trudności w oddychaniu, możliwą niewydolność nadnerczy, przerost prostaty i zespół jelita drażliwego. Musiałem zamawiać lek z zagranicy, bo większość lekarzy nie zaleca stosowania go na dłuższą metę. Sam sprawdzałem różne dawki i częstotliwości, kilka razy próbowałem przestać go brać, ale wtedy stan zdrowia się pogarszał, a ból wracał. Teraz jestem na dawce 20 mg dziennie, która najlepiej działa na moje dolegliwości.
Wiem o skutkach ubocznych, takich jak przyrost masy ciała, problemy ze snem, zmniejszenie gęstości kości i osłabienie nadnerczy, ale ryzyko jest tego warte. Wolę żyć pełnią życia, niż tylko wegetować.
Od 2 lat leczę się z powodu ciężkiej polimialgii reumatycznej. Udało mi się zejść do 15 mg sterydów, ale nadal miałem poranną sztywność i ból obu ramion, dłoni, bioder, ud oraz szyi. Pierwszy raz wziąłem 2 tabletki Encortonu o 22:00 i rano obudziłem się bez sztywności ani bólu. Nie zauważyłem żadnych wyraźnych skutków ubocznych, poza tym że rano miałem wyższy poziom glukozy. Diabetolog pomógł mi dostosować insulinę, żeby utrzymać cukier na dobrym poziomie. Stosuję Encorton od trochę ponad roku. Encorton to mój przyjaciel.
Byłem na Encortonie 20 mg, 6 razy dziennie przez tydzień, potem 5 razy dziennie przez kolejny tydzień i tak dalej — stopniowo schodziłem z leku. W trakcie stosowania byłem niesamowicie pobudzony: poty, kołatanie serca, bezsenność, gonitwa myśli, nieodpowiedzialne wydawanie pieniędzy itd. Teraz, gdy już go odstawiłem, mam objawy zmęczenia nadnerczy. Odstawienie jest prawie tak samo złe jak skutki uboczne podczas brania. Encorton wyleczył moje porażenie Bella, ale jakim kosztem?
Biorę 3–5-dniowe kuracje Encortonem po, kiedy mam rzut stwardnienia rozsianego. Bezsenność, bolesność i tkliwość mięśni, uderzenia gorąca, zgaga oraz wodne pęcherze wydają się u mnie największym problemem. Mimo to ogólny efekt leczenia jest dla mnie bardzo korzystny i jestem ogromnie wdzięczny za działanie tego leku.
Nie mogę spać — na Encortonie potrafię nie spać przez kilka dni. Wiadomo też, że może powodować osłabienie kości. Przy dłuższym stosowaniu powinno się wykonać badanie gęstości kości.