Stosowanie Encortonu może prowadzić do przyrostu masy ciała u niektórych pacjentów, ale wpływ ten jest zróżnicowany i zależy od wielu czynników.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/encorton/czy-po-encortonie-sie-tyje
Stosowanie Encortonu może prowadzić do przyrostu masy ciała u niektórych pacjentów, ale wpływ ten jest zróżnicowany i zależy od wielu czynników.
Moja siostra bierze Encorton od ponad dwóch lat, więc niestety nie pamiętam, od jakiej dawki zaczynała. Od około roku dawka jest systematycznie zmniejszana, ale na początku miała ogromny apetyt – musiała jeść, jeść i jeszcze raz jeść. W ciągu zaledwie tygodnia, będąc wcześniej bardzo wychudzona mimo normalnego odżywiania, zmieniła się w osobę o znacznie większej masie ciała. Przytycie wpłynęło na zmianę rysów twarzy i całej sylwetki. Nie wiem, czy u każdego działa to w ten sposób, ale w szpitalu dziecięcym zauważyłam, że większość dzieci przy Encortonie również bardzo przybierała na wadze.
Nie jest regułą, że przy sterydach się tyje, a ja jestem tego przykładem. Sam lek nie powoduje przyrostu wagi – to wzmożony apetyt jest kluczowym czynnikiem! Zawsze ważyłam 50–52 kg, a teraz, po roku stosowania Encortonu, ważę 48 kg. Chciałabym przytyć, ale mimo starań mi się to nie udaje. Owszem, na początku, przy większych dawkach, apetyt był trudny do opanowania, ale wszystko zależy od siły woli. Podeszłam do diety bardzo rygorystycznie – może nawet za bardzo, bo schudłam. Gdyby nie bardziej zaokrąglona twarz, wszystko byłoby w porządku Trzymajcie się!
To wszystko zależy od człowieka. Jedna osoba przytyje, a inna nie. Najtrudniej jest, gdy takie leki dostają dzieci – one, kiedy są głodne, po prostu jedzą, nie myśląc o tym, że mogą przybrać na wadze. Sam lek może faktycznie nie powoduje tycia, ale wzmaga apetyt, co często prowadzi do przyrostu masy ciała. Osoby dorosłe, takie jak ja (mam 23 lata), zazwyczaj bardziej kontrolują to, co i ile jedzą, dzięki czemu mogą uniknąć tycia. Gdybym brała ten lek teraz, pewnie nie przytyłabym. Jednak kiedy miałam 15 lat i byłam uzależniona od słodyczy, sytuacja wyglądała inaczej. Na szczęście nie roztyłam się za bardzo, głównie dzięki mojej Mamie, która bardzo mnie wspierała i pilnowała.
Nie twierdzę, że każdy tyje, ale dzieci, gdy dopada je nagły głód, nie myślą – po prostu jedzą. Moja siostra w początkowym okresie leczenia jadła ogromne ilości. Nie widziałam jej przez miesiąc – kiedy się żegnałyśmy, była bardzo wychudzona przez chorobę, wyglądała wręcz jak cień siebie. Po tym czasie zobaczyłam ją z wyraźną nadwagą. Ogólnie nie popieram podawania sterydów dzieciom, ale to już zupełnie inny temat.
Hej! Biorę Encorton od dłuższego czasu – zaczęłam od 15 mg na stawy i nadal go stosuję. Przytyłam jedynie 2 kg. Unikałam słodyczy, jadłam głównie owoce, warzywa i piłam soki marchewkowe. Co więcej, często pomijałam obiady. Schudłam nawet 2 kg i obecnie ważę tyle samo, co wcześniej. Nie martwcie się tym za bardzo. Moja koleżanka brała aż 25 tabletek Encortonu dziennie, przytyła 30 kg, ale później, mimo że prawie nic nie jadła, udało jej się zrzucić te kilogramy. Wszystko jest do opanowania!