Szybkie odstawienie Encortonu jest niebezpieczne i może prowadzić do takich skutków ubocznych jak osłabienie, bóle mięśni, zmęczenie, zawroty głowy, nudności, problemy z koncentracją, a w skrajnych przypadkach do kryzysu nadnerczowego.
Od prawie miesiąca mam zaostrzenie. Dostałem 20 mg Encortonu i po kilku dniach nastąpiła poprawa. Teraz jestem na dawce 15 mg, a niedługo powinienem zejść do 10 mg. Niestety zauważyłem, że znowu pojawiła się krew i “burczenie”. Czy w takiej sytuacji mogę wrócić do dawki 20 mg, czy lepiej zostać chwilę dłużej na 15 mg? Na ten moment nie mam możliwości skonsultowania się z lekarzem.
Spokojnie, to tylko postać sterydozależna – mój Młody też tak ma. Schodzenie z Encortonu to proces, który wymaga czasu. U nas odstępy między zmniejszaniem dawek wynosiły co najmniej 2 tygodnie, i to też stopniowo, a nie od razu. Możesz spróbować brać dawki na przemian – raz 20 mg, raz 15 mg – albo schodzić wolniej, np. po 2,5 mg. Najpierw jednak zadbaj o to, żeby wszystko się uspokoiło, stosując wyższą dawkę. No i koniecznie dieta – lekkostrawna, bez błonnika. Powodzenia!
Ja schodzę z dawki co tydzień o 5 mg. Teraz jestem na 20 mg, ale pojawiło się przelanie w brzuchu i śladowe ilości krwi. Zauważyłam to, kiedy zaczęłam rozszerzać dietę o mleko – niestety, nie wyszło. Choć nie mam nietolerancji na mleko krowie, moje jelita po prostu go nie tolerują w żadnej formie. Muszę mocno kombinować, żeby uzupełnić wapń.
Reasumując – dieta to podstawa i trzeba jej bardzo pilnować!
Dzięki za zainteresowanie wątkiem @djulietta ! Niepotrzebnie się tak przejmowałem. Wróciłem na kilka dni do 20 mg, a potem znów zacząłem schodzić z dawki. Teraz jestem na 5 mg i jeśli wszystko pójdzie dobrze, za parę dni kończę z Encortonem.
Z dietą zawsze mam pod górkę. Staram się jej przestrzegać, ale jak w domu pojawią się jakieś smakołyki, to nie potrafię się powstrzymać.
Mam dokładnie tak samo… Najbardziej tęsknię za jogurtami, świeżymi warzywami i owocami. A po sterydach apetyt jest niesamowity, ciągle chce się jeść! Trzymam kciuki za całkowite odstawienie – sama też nie mogę się tego doczekać!
Kurczę… Od kilku dni jestem na dawce zmniejszonej o 3 mg (Entocort) i znowu wrócił ból brzucha. Boli dokładnie tak samo jak przed sterydami. Wizyta dopiero za półtora miesiąca, i co tu robić… Ech… Kilka lat temu, jak redukowałam Encorton, wszystko poszło gładko, a teraz, po zaledwie miesiącu brania Entocortu, zaczynają się schody.
Ja na Twoim miejscu skonsultowałabym się z lekarzem. Z mojego doświadczenia wiem, że próby redukcji dawki u mnie zawsze były robione mniej więcej co 2 miesiące, i to o 3 mg. Ale za każdym razem, gdy pojawiały się problemy, wracałam do dawki wyjściowej, czyli 9 mg. Może u Ciebie też trzeba będzie na razie zostać przy tej wyższej dawce?
Mam podobny problem. Lekarze mówią: “schodzić, schodzić ze sterydów”, no to schodzę. Na początku byłam na 60 mg, potem ponad miesiąc na 50 mg, a teraz co tydzień schodzę o 5 mg. W niedzielę zeszłam do 40 mg i niestety wróciły biegunki – dwa dni pod rząd, poprzedzone bolesnymi wzdęciami. Bóle brzucha są dokładnie takie same jak wcześniej, a od dwóch dni mam jeszcze drżenie rąk i ciała. Już zdążyłam zbić dwa talerze…
I teraz się zastanawiam – czy w takiej sytuacji trzeba zwiększyć dawkę sterydów, czy lepiej poczekać i dać organizmowi czas, żeby się uspokoił? To moje pierwsze podejście do schodzenia ze sterydów i nie mam pojęcia, jak to działa. Może ktoś ma podobne doświadczenia i może podpowiedzieć, co robić?