Czy Erdomed pomaga na katar?

Erdomed jest lekiem wykrztuśnym, którego głównym składnikiem aktywnym jest erdosteina. Erdosteina pomaga rozrzedzać gęsty śluz w drogach oddechowych, ułatwiając jego odkrztuszanie. Choć Erdomed nie jest lekiem przeciwhistaminowym ani przeciwbólowym, który mógłby bezpośrednio pomóc w leczeniu kataru, może nieco ulżyć objawom związanym z kataralnymi infekcjami dróg oddechowych.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/erdomed/czy-erdomed-pomaga-na-katar

Czy Erdomed naprawdę komuś z was pomógł Erdomed nad katary czy to kompletna bujda? Mam problem z gęstą wydzieliną w nosie, która utrudnia oddychanie, i zastanawiam się, czy ten lek może coś zdziałać.

@olencja U mnie Erdomed sprawdził się bardziej na kaszel z gęstą wydzieliną niż na typowy katar. Moja siostra kiedyś stosowała przy zapaleniu zatok, bo miała dużo śluzu i mówiła, że pomógł jej rozrzedzić wydzielinę, ale efekt nie był natychmiastowy. Jeśli masz typowy katar, może lepiej postawić na spray do nosa lub inhalacje. Erdomed raczej działa bardziej na oskrzela niż na sam nos.