Erdomed na jaki na kaszel suchy czy mokry?

Erdomed stosuje się w leczeniu kaszlu mokrego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/erdomed/erdomed-na-jaki-na-kaszel-suchy-czy-mokry

Hej! Mam problem i liczę na Waszą pomoc, bo już zgłupiałam. Mój syn (8 lat) od kilku dni kaszle, na początku było sucho, ale teraz coś tam odkasłuje. Znajoma powiedziała, że jej lekarz zawsze daje dzieciom Erdomed i że super działa. Ale jak poczytałam ulotkę, to się zastanawiam, czy to na pewno dobry pomysł? To jest na kaszel mokry czy suchy? Bo nie chcę mu zaszkodzić. Jak macie jakieś doświadczenia, to dajcie znać, będę wdzięczna!

Słuchaj, ja to Erdomed znam jak własną kieszeń, bo u mnie w domu to się przewijał już nie raz. Mam trójkę dzieci (obecnie 14, 10 i 6 lat) i każde z nich prędzej czy później miało taki kaszel, że człowiek się zastanawiał, czy już dzwonić po lekarza, czy jeszcze poczekać.

Ogólnie Erdomed to na kaszel mokry. Jak już dziecko coś odkasłuje, to można dawać, żeby rozrzedziło wydzielinę i pomogło odkrztusić. Ale na suchy? No raczej nie! Pamiętam, jak kiedyś dałam starszemu, jak miał suchy kaszel, i efekt był taki, że w ogóle zaczął się dusić jeszcze bardziej, bo nic nie miał do odkrztuszenia, a organizm go zmuszał do kaszlu. Od tamtej pory jestem ostrożna.

Najlepiej to poczekać, aż kaszel się trochę „przemieni” w mokry, albo jak się boisz, to iść do lekarza. Ja tam zawsze daję najpierw dużo ciepłych płynów, syrop z cebuli (wiem, dzieci nie cierpią, ale działa!), herbatę z miodem i cytryną, no i inhalacje z soli fizjologicznej. A potem, jak już słyszę, że dziecko zaczyna coś odkasływać, to wkracza Erdomed i wtedy faktycznie super pomaga.

Ale nie ma co panikować – każde dziecko jest inne. Jak nie jesteś pewna, to zawsze lepiej pogadać z lekarzem, bo co dom, to inna historia.

Trzymaj się, mamusiu! :hugs: