Cześć! Z tego, co wiem, Hitaxa to nie steryd, ale lek przeciwhistaminowy. Główny składnik aktywny to desloratadyna, która działa na blokowanie receptorów histaminowych w organizmie, a to właśnie histamina odpowiada za reakcje alergiczne, takie jak katar, swędzenie czy wysypka. Miałam kiedyś podobne wątpliwości, bo sama przyjmowałam leki antyhistaminowe na przewlekłą pokrzywkę i też ktoś mnie “straszył”, że to sterydy. Okazało się, że to nieprawda – leki przeciwhistaminowe działają zupełnie inaczej i są uważane za bardzo bezpieczne, nawet przy dłuższym stosowaniu.
Jeśli chodzi o moje doświadczenie z Hitaxą, to brałam ją kilka razy w sezonie wiosennym, bo jestem uczulona na pyłki. Działała całkiem dobrze – już po pierwszej tabletce czułam ulgę. Największym plusem dla mnie było to, że nie powodowała senności, a niestety wiele starszych leków antyhistaminowych potrafi wręcz „zamurować”. Co do skutków ubocznych, u mnie nie było żadnych, ale wiem, że każdy organizm może reagować inaczej.
A jeśli masz jakiekolwiek obawy, to zawsze warto dopytać lekarza. Sama miałam sytuację, gdzie bałam się pewnego leku, ale rozmowa z lekarzem rozwiała moje wątpliwości. Lekarze często nie tłumaczą wszystkiego od razu, bo zakładają, że nie mamy takich pytań. Hitaxa to naprawdę popularny lek i jestem przekonana, że Twój lekarz przepisał go w pełni świadomie. ![]()
Mam nadzieję, że trochę pomogłam! Jeśli zdecydujesz się brać Hitaxę, daj znać, jak Ci działa – może się okazać, że to dla Ciebie idealny lek. Trzymam kciuki, żeby Twoje alergie szybko ustąpiły!