Podczas stosowania Hitaxy zaleca się unikanie spożywania alkoholu. Hitaxa zawiera desloratadynę, lek przeciwhistaminowy stosowany w leczeniu objawów alergii. Badania kliniczne wykazały, że desloratadyna nie nasila działania alkoholu ani nie zwiększa zaburzeń sprawności psychoruchowej wywołanych przez alkohol.
Cześć wszystkim! Za tydzień idę na wesele i mam dylemat – od kilku dni biorę Hitaxę na alergię, a na weselu pewnie będzie sporo alkoholu. Chciałbym napić się wódki, a może i spróbować innych drinków, ale zastanawiam się, czy to bezpieczne? Nie chcę sobie zaszkodzić, ale też nie chciałbym rezygnować z dobrej zabawy. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację i wie, jak alkohol działa w połączeniu z Hitaxą? Bardzo proszę o rady!
Cześć! Byłam w podobnej sytuacji w zeszłym roku – brałam Hitaxę w sezonie alergicznym, a akurat trafiło się wesele mojej kuzynki. Też miałam obawy co do alkoholu i pamiętam, że długo zastanawiałam się, czy w ogóle mogę pić, czy lepiej się powstrzymać.
Z tego, co wiem i co mówił mój lekarz, Hitaxa, czyli desloratadyna, nie powinna wchodzić w silne interakcje z alkoholem. Badania wskazują, że lek nie nasila działania alkoholu ani nie zwiększa jego wpływu na organizm, ale zawsze warto pamiętać, że reakcje są indywidualne. Ja na przykład wypiłam kilka kieliszków wódki i dwa drinki, ale piłam powoli, nie mieszałam za dużo i starałam się obserwować swoje samopoczucie. Na szczęście nic złego się nie działo – nie miałam bólu głowy ani innych problemów.
Musisz jednak uważać, bo alkohol sam w sobie obciąża organizm i w połączeniu z lekiem może wywołać nieprzewidziane skutki, takie jak większa senność, zmniejszona koncentracja albo szybsze upojenie. Niektóre osoby mogą też zauważyć nietolerancję alkoholu – uczucie mdłości, zawroty głowy albo szybsze bicie serca. Dlatego radziłabym Ci zacząć ostrożnie – jeden kieliszek, odczekaj chwilę i zobacz, jak się czujesz. No i pamiętaj, żeby pić dużo wody, bo alkohol odwadnia, a to może wpłynąć na ogólne samopoczucie.