Czy Hitaxe można brać na noc?

Hitaxa, zawierający substancję czynną desloratadynę, jest lekiem przeciwhistaminowym drugiej generacji, który stosuje się w celu łagodzenia objawów alergii. Jest to lek o długotrwałym działaniu, a jego efekty utrzymują się często dłużej niż 24 godziny. Z tego powodu, Hitaxę zwykle zażywa się raz dziennie.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/hitaxa/czy-hitaxe-mozna-brac-na-noc

Hej! Od kilku dni biorę Hitaxę na moje alergie i zastanawiam się, czy można ją przyjmować na noc? Mój lekarz powiedział, żebym brała jedną tabletkę dziennie, ale nie sprecyzował, o której godzinie. Czasem biorę rano, ale trochę się martwię, czy to nie wpływa na moje skupienie w pracy. Ktoś z Was bierze ją wieczorem? Czy to w ogóle ma znaczenie? Chętnie poznam Wasze doświadczenia.

Jasne, Hitaxę można brać na noc. To lek przeciwhistaminowy nowej generacji, więc w odróżnieniu od starszych preparatów nie powinien powodować senności – przynajmniej u większości osób. Ja sama brałam ją przez kilka miesięcy, kiedy męczyły mnie alergie, zwłaszcza wiosną, i zdecydowanie wolałam zażywać wieczorem. Raz, że miałam pewność, że działa przez cały następny dzień, a dwa – jeśli zdarzyło się minimalne uczucie zmęczenia (choć to naprawdę rzadkie), to nie przeszkadzało mi to, bo byłam już w domu.

Sama też eksperymentowałam z porą przyjmowania. Na początku brałam rano, ale czasem miałam wrażenie, że jestem bardziej „przygaszona” – choć nie wiem, czy to nie była po prostu siła sugestii. Z kolei branie na noc dawało mi spokój i komfort, że przez dzień będę w pełni funkcjonować. Aha, zauważyłam, że tabletka działa dobrze już po pierwszej dawce, ale pełne efekty, zwłaszcza przy przewlekłych objawach, widziałam dopiero po kilku dniach regularnego stosowania.

Ważne jest to, żeby brać ją mniej więcej o stałej porze – lekarz mówił mi, że w ten sposób utrzymuje się stałe stężenie leku we krwi, co pomaga w skuteczniejszej kontroli alergii. Więc jeśli wieczór Ci bardziej pasuje, to śmiało! :blush:

Mam nadzieję, że pomogłam. Powodzenia z alergią, wiem, jak to potrafi być uciążliwe! Daj znać, jak Ci się sprawdza Hitaxa wieczorem – może pomoże to też innym!