Hitaxa to lek zawierający substancję czynną desloratadynę, która jest przeciwhistaminowym lekiem drugiej generacji. Nie jest to lek sterydowy. Leki sterydowe, zwane także glikokortykosteroidami, to grupa leków syntetycznych, które naśladują działanie naturalnie występujących hormonów sterydowych w organizmie, takich jak kortyzol.
Cześć wszystkim! Ostatnio lekarz przepisał mi Hitaxę w tabletkach na moje alergie i podczas rozmowy ze znajomą usłyszałam, że to podobno steryd. Trochę mnie to zaniepokoiło, bo staram się unikać takich leków, chyba że naprawdę muszę. Czy ktoś wie, czy Hitaxa to faktycznie steryd? Może ktoś z Was też to bierze i może podzielić się swoim doświadczeniem? Z góry dziękuję!
Cześć! Z tego, co wiem, Hitaxa to nie steryd, ale lek przeciwhistaminowy. Główny składnik aktywny to desloratadyna, która działa na blokowanie receptorów histaminowych w organizmie, a to właśnie histamina odpowiada za reakcje alergiczne, takie jak katar, swędzenie czy wysypka. Miałam kiedyś podobne wątpliwości, bo sama przyjmowałam leki antyhistaminowe na przewlekłą pokrzywkę i też ktoś mnie “straszył”, że to sterydy. Okazało się, że to nieprawda – leki przeciwhistaminowe działają zupełnie inaczej i są uważane za bardzo bezpieczne, nawet przy dłuższym stosowaniu.
Jeśli chodzi o moje doświadczenie z Hitaxą, to brałam ją kilka razy w sezonie wiosennym, bo jestem uczulona na pyłki. Działała całkiem dobrze – już po pierwszej tabletce czułam ulgę. Największym plusem dla mnie było to, że nie powodowała senności, a niestety wiele starszych leków antyhistaminowych potrafi wręcz „zamurować”. Co do skutków ubocznych, u mnie nie było żadnych, ale wiem, że każdy organizm może reagować inaczej.
A jeśli masz jakiekolwiek obawy, to zawsze warto dopytać lekarza. Sama miałam sytuację, gdzie bałam się pewnego leku, ale rozmowa z lekarzem rozwiała moje wątpliwości. Lekarze często nie tłumaczą wszystkiego od razu, bo zakładają, że nie mamy takich pytań. Hitaxa to naprawdę popularny lek i jestem przekonana, że Twój lekarz przepisał go w pełni świadomie.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam! Jeśli zdecydujesz się brać Hitaxę, daj znać, jak Ci działa – może się okazać, że to dla Ciebie idealny lek. Trzymam kciuki, żeby Twoje alergie szybko ustąpiły!