Tak, Asertin to lek psychotropowy. Leki psychotropowe to leki, które wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i są stosowane w leczeniu różnych zaburzeń psychicznych. Asertin zawiera substancję czynną o nazwie sertralina, która należy do grupy selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny (SSRI).
Cześć wszystkim! Mam takie pytanie: jeśli wezmę większą dawkę Zalasty (olanzapinum), Venlectine (venlafaxinum) albo Asertinu (sertralinum), to czy mogę mieć jakąś „fazę”? Słyszałam różne rzeczy o tych lekach i zastanawiam się, czy coś się dzieje po większej ilości. Ktoś wie, jak to działa i czy to w ogóle bezpieczne?
@Liduszka Ja mam fazę teatralną bez zażywania żadnego z tych preparatów, więc równie dobrze można by zapytać, czy będzie faza po zjedzeniu kilograma proszku do prania. Jakaś faza rzygania niewątpliwie nastąpi, pytanie tylko, czy o taką fazę Ci chodziło.
Fazy raczej mieć nie będziesz. Może się zdarzyć coś, jak napisała Ci @Aggasa – czyli rzyganie i kiepskie samopoczucie. Najprawdopodobniej jednak skończy się na tym, że prześpisz kilka dni, budząc się tylko na załatwienie podstawowych potrzeb fizjologicznych. Będziesz zamulona, z wielkim kacem, i możliwe, że zwymiotujesz. Naprawdę nie polecam takich eksperymentów.
Po olanzapinie na drugi dzień możesz mieć wtórną wrażliwość receptorów dopaminergicznych. Czyli bierzesz dziś rano i przez cały dzień jesteś jak zombie, ale jutro… jutro może być faza. A jak dorzucisz wtedy „kreskę” (czyli kolejną dawkę), to lecisz jak młody półbóg.
Tylko uwaga – dawkę weź maksymalnie podwójną zalecaną, bo jak przesadzisz, to zemle Cię tak, że przeklniesz psychotropy na zawsze. Z tej listy, co wymieniłaś, tylko olanzapina ma potencjał „mieszania w czubie”. Reszta raczej zamula i wyłącza na amen. Kto wie, może nawet Ci się spodoba… ale nie polecam przekraczać dawek, serio.