Czy Lisiprol obniża tętno?

Lisiprol może pośrednio wpłynąć na obniżenie tętna, choć jego głównym działaniem jest obniżenie ciśnienia krwi. Lisiprol, jako inhibitor konwertazy angiotensyny (ACE), jest przede wszystkim stosowany do leczenia wysokiego ciśnienia krwi i niektórych form niewydolności serca. Działa przez rozszerzenie naczyń krwionośnych, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i może pośrednio zmniejszyć obciążenie serca, potencjalnie prowadząc do niższego tętna. Jednakże, obniżenie tętna nie jest bezpośrednim celem terapeutycznym stosowania Lisiprolu, a ewentualne zmiany w tętnie są zwykle efektem ubocznym zredukowanego ciśnienia krwi i zmniejszonego obciążenia serca.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/lisiprol/czy-lisiprol-obniza-tetno/

Mam pytanie do osób, które biorą Lisiprol na nadciśnienie. Lekarz przepisał mi go jakieś dwa tygodnie temu i ogólnie ciśnienie zaczęło mi trochę spadać, ale zauważyłam coś jeszcze i zaczęłam się zastanawiać czy to normalne. Chodzi o tętno.

Zawsze miałam raczej szybkie, w spoczynku około 85–90, a od kiedy zaczęłam brać Lisiprol czasem widzę na ciśnieniomierzu nawet 70–72. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy ten lek też jakoś wpływa na puls. Trochę się tym przejęłam, bo pierwszy raz biorę coś na ciśnienie i jeszcze wszystkiego się uczę.

Dodam, że mam 46 lat, trochę stresująca praca i lekarz powiedział, że ciśnienie mam już za wysokie jak na mój wiek. W rodzinie też nadciśnienie jest niestety dość częste.

Czy ktoś z Was bierze Lisiprol i może powiedzieć z doświadczenia czy on obniża tętno, czy raczej nie ma z tym nic wspólnego? Będę wdzięczna za każdą opinię, bo człowiek trochę spokojniejszy jak poczyta jak to wygląda u innych.

U mnie było trochę podobnie, więc napiszę jak to wyglądało u mnie. Mam 50 lat i Lisiprol biorę już ponad rok. Na początku też bardzo obserwowałam wszystko na ciśnieniomierzu, bo człowiek jak zaczyna leczenie to patrzy na każdy szczegół.

Z tego co zauważyłam u siebie, ciśnienie spadło wyraźnie, ale tętno raczej nie zmieniło się jakoś bardzo. Zwykle mam około 75–80 i tak mniej więcej zostało. Czasami jak jestem spokojna albo wieczorem to widzę 70, ale lekarz powiedział mi kiedyś, że to jest zupełnie normalne.

Moja koleżanka z pracy też bierze Lisiprol i mówiła, że u niej puls w ogóle się nie zmienił. Z tego co ja zrozumiałam z rozmowy z lekarzem, ten lek bardziej rozszerza naczynia i obniża ciśnienie, a nie działa bezpośrednio na serce jak niektóre inne leki.

Ja mogę napisać trochę z doświadczenia mojego męża, bo on Lisiprol bierze od kilku miesięcy. U niego sytuacja była taka, że miał bardzo wysokie ciśnienie przez stres w pracy i lekarz w końcu kazał mu zacząć leczenie.

Jeśli chodzi o tętno, to u niego też nie było jakiejś wielkiej zmiany. Dalej ma zwykle około 70–80. Ale powiem Ci, że ogólnie czuje się dużo lepiej, bo wcześniej miał często bóle głowy i takie uczucie pulsowania w głowie.

Lekarz mu mówił, że Lisiprol przede wszystkim obniża ciśnienie i odciąża serce, a nie jest typowym lekiem na tętno. Z kolei mój brat bierze beta-blokery i tam dopiero widać duży spadek pulsu.

Tak że z tego co ja widzę po rodzinie i znajomych, Lisiprol bardziej działa na ciśnienie niż na samo tętno.