Czy Polpril obniża ciśnienie?

Tak, Polpril obniża ciśnienie tętnicze krwi. Jest to lek należący do grupy inhibitorów konwertazy angiotensyny (ACE), który działa poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych i zmniejszanie oporu przepływu krwi.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/polpril/czy-polpril-obniza-cisnienie

Hej wszystkim! Czy Polpril rzeczywiście obniża ciśnienie? Mam nadciśnienie i lekarz przepisał mi ten lek. Jestem ciekaw, czy faktycznie działa, bo wcześniej miałem różne doświadczenia z lekami – jedne pomagały tylko na chwilę, a inne miały tyle skutków ubocznych, że trudno było je brać. Jakie są wasze doświadczenia z Polprilem? Czy zauważyliście dużą poprawę? A może trzeba długo czekać na efekty?

@juzio Polpril biorę od półtora roku, więc mogę trochę opowiedzieć o swoich doświadczeniach. Na początku byłem sceptyczny, bo wcześniej też miałem różne leki na nadciśnienie i bywało różnie – raz ciśnienie spadało za bardzo, innym razem w ogóle nie działało. Ale z Polprilem było inaczej. Już po pierwszym tygodniu zauważyłem, że moje ciśnienie się stabilizuje. Nie miałem już takich porannych skoków, które kiedyś wybudzały mnie z bólem głowy.

Najważniejsze, co zauważyłem, to to, że działa bardzo stabilnie, ale trzeba być regularnym w jego przyjmowaniu. Miałem taki okres, że trochę odpuszczałem – brałem tabletki nieregularnie, bo zapominałem, i wtedy efekty były słabsze. Od tamtej pory mam przypomnienie w telefonie i problem zniknął.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, na początku miałem lekki suchy kaszel, co jest podobno typowe przy lekach z tej grupy. Było to trochę irytujące, ale po kilku tygodniach przeszło samo. Teraz nie mam żadnych problemów.

Dodam jeszcze, że oprócz Polprilu wprowadziłem kilka zmian w stylu życia. Zacząłem trochę więcej się ruszać – nic wielkiego, po prostu codzienne spacery po 30 minut. No i pilnuję, żeby jeść mniej soli. Wiem, że lekarze zawsze to powtarzają, ale faktycznie to działa. Kiedyś zdarzyło mi się zjeść bardzo słoną kolację i ciśnienie od razu podskoczyło, mimo że brałem lek. Dlatego uważam, że Polpril to świetny środek, ale też trzeba pomóc sobie samemu.