Roswera, będąca statyną, jest lekiem długoterminowym, stosowanym w celu utrzymania obniżonego poziomu cholesterolu oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Odstawienie leku nie jest zalecane bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem, ponieważ może wiązać się z powrotem wysokiego poziomu cholesterolu i zwiększonym ryzykiem wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych, takich jak zawał czy udar.
Hej, od kilku miesięcy biorę Roswerę na obniżenie cholesterolu. Ostatnie wyniki badań wyszły mi całkiem dobre i zastanawiam się, czy mogę odstawić ten lek, czy trzeba go brać już “na zawsze”. Jak to wygląda u Was? Czy ktoś próbował odstawić i co wtedy z cholesterolem? Czy coś wprowadzaliście w zamian?
Mam podobne doświadczenie, więc podzielę się swoją historią. Też brałem Roswerę przez ponad rok, bo miałem bardzo wysoki cholesterol. Po kilku miesiącach dieta, ćwiczenia i lek rzeczywiście poprawiły moje wyniki. Na początku myślałem, że skoro jest dobrze, to mogę przestać brać tabletki. Porozmawiałem o tym z lekarzem, ale wyjaśnił mi, że statyny nie działają “na zawsze”. Cholesterol wraca do poziomu sprzed leczenia, jeśli odstawi się lek, zwłaszcza jeśli problem jest genetyczny.
Zrobiłem więc eksperyment (oczywiście za zgodą lekarza!) i przez dwa miesiące pilnowałem diety, ćwiczyłem regularnie i odstawiłem lek. Wyniki się pogorszyły, choć nie wróciły do tak złych, jak na początku. Ostatecznie wróciłem do minimalnej dawki Roswery, bo bez niej trudno mi utrzymać idealne poziomy. Myślę, że warto rozważyć to indywidualnie, bo każdy przypadek jest inny. Najlepiej omówić to z lekarzem i może zrobić kontrolne badania po odstawieniu, żeby zobaczyć, co się dzieje.