Roswerę stosuje się tak długo, jak długo pacjent potrzebuje kontroli cholesterolu LDL i zmniejszania ryzyka miażdżycy, zawału serca lub udaru.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/roswera/czy-roswera-obniza-cisnienie
Roswerę stosuje się tak długo, jak długo pacjent potrzebuje kontroli cholesterolu LDL i zmniejszania ryzyka miażdżycy, zawału serca lub udaru.
U mnie Roswera nie obniżyła ciśnienia. Biorę Roswerę 10 mg głównie na cholesterol i jeśli mam być szczery, to na ciśnienie nie zauważyłem po niej żadnego wyraźnego wpływu. Wrzucam nawet zdjęcie opakowania, bo to dokładnie ten lek, który biorę. Jak zacząłem terapię, to miałem nadzieję, że może wszystko trochę się „przy okazji” poprawi, ale z pomiarów wyszło, że ciśnienie mam praktycznie takie samo jak wcześniej.
Dopiero jak bardziej przypilnowałem diety, ograniczyłem sól i zacząłem regularniej brać lek na nadciśnienie, to wyniki ciśnienia zrobiły się lepsze. Dlatego z mojego doświadczenia Roswera działa bardziej na cholesterol niż na ciśnienie. Jak ktoś ma nadciśnienie, to raczej nie liczyłbym, że sama Roswera coś tu załatwi.
Ja też nie powiedziałabym, że Roswera obniża ciśnienie. U mnie było wręcz tak, że po rozpoczęciu leczenia bardziej zaczęłam się obserwować i mierzyć ciśnienie częściej, więc na początku wydawało mi się, że coś się zmienia. Ale po kilku tygodniach wyszło, że wartości są mniej więcej takie same jak przedtem. Za to cholesterol faktycznie się poprawił. Jeśli już ktoś widzi lepsze ciśnienie w czasie brania Roswery, to moim zdaniem częściej wynika to z tego, że jednocześnie zaczyna bardziej o siebie dbać — lepiej je, chudnie, rusza się więcej albo bierze też inne leki. U mnie właśnie tak to wyglądało. Roswera pomogła na cholesterol, ale ciśnienie ogarniałam osobno.