Tak, Roswera jest lekiem z grupy statyn, a jej substancja czynna – rosuwastatyna – jest jedną z najczęściej stosowanych statyn nowej generacji.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/roswera/czy-roswera-to-statyny/
Tak, Roswera jest lekiem z grupy statyn, a jej substancja czynna – rosuwastatyna – jest jedną z najczęściej stosowanych statyn nowej generacji.
Biorę Roswerę już od kilku miesięcy i u mnie naprawdę zrobiła różnicę, jeśli chodzi o cholesterol. Na początku trochę się stresowałam, bo naczytałam się różnych opinii o statynach, ale finalnie nie było tak źle, jak się spodziewałam. LDL zszedł mi do całkiem ładnego poziomu, a wyniki po kontroli wyszły dużo lepiej niż wcześniej. Do posta wrzucam też zdjęcie mojego opakowania Roswery 30 mg i wyników lipidogramu, bo właśnie po tej kontroli widzę, że leczenie ma sens. U mnie statyna sprawdziła się dobrze i poza lekkim stresem na starcie nie miałam większych problemów.
Ja też biorę Roswerę i mam raczej pozytywne doświadczenia, chociaż początek był średni. Przez pierwsze tygodnie miałam wrażenie, że bardziej zwracam uwagę na każdy ból mięśni i od razu myślałam, że to przez statyny, ale później wszystko się uspokoiło. Najważniejsze jest to, że wyniki cholesterolu poprawiły mi się wyraźnie, a wcześniej dieta sama nie dawała rady. Teraz biorę lek regularnie i już podchodzę do tego dużo spokojniej. Moim zdaniem przy Roswerze najważniejsze jest to, że efekty faktycznie widać w badaniach, a to najbardziej przekonuje.