Kiedy zażywać Roswera?

Roswera to lek, który można przyjmować o dowolnej porze dnia – zarówno rano, jak i wieczorem, ale ważne jest zachowanie stałej godziny codziennego zażywania, co zapewnia stabilny poziom substancji aktywnej w organizmie i lepszą kontrolę nad poziomem cholesterolu. W odróżnieniu od niektórych innych statyn, których przyjmowanie jest zalecane wieczorem, ponieważ działają najlepiej w nocy, Roswera wykazuje skuteczność niezależnie od pory dnia.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/roswera/kiedy-zazywac-roswera

Hej wszystkim! Mam pytanie do osób, które stosują Roswerę. O której porze najlepiej ją przyjmować? Zastanawiam się, czy Roswenda 15 mg działa skuteczniej, jeśli zażywa się ją wieczorem. Biorę ją na obniżenie cholesterolu i chcę mieć pewność, że stosuję ją w najlepszy możliwy sposób. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Cześć! Ja biorę Roswenda 15 mg na noc, bo lekarz powiedział mi, że statyny najlepiej działają wtedy, gdy organizm w nocy produkuje najwięcej cholesterolu. U mnie ta pora sprawdza się świetnie – wyniki badań znacznie się poprawiły. Jeśli dopiero zaczynasz, może warto też spytać swojego lekarza, ale nocna dawka to dość standardowe zalecenie.