Roswera to lek, który można przyjmować o dowolnej porze dnia – zarówno rano, jak i wieczorem, ale ważne jest zachowanie stałej godziny codziennego zażywania, co zapewnia stabilny poziom substancji aktywnej w organizmie i lepszą kontrolę nad poziomem cholesterolu. W odróżnieniu od niektórych innych statyn, których przyjmowanie jest zalecane wieczorem, ponieważ działają najlepiej w nocy, Roswera wykazuje skuteczność niezależnie od pory dnia.
Hej wszystkim! Mam pytanie do osób, które stosują Roswerę. O której porze najlepiej ją przyjmować? Zastanawiam się, czy Roswenda 15 mg działa skuteczniej, jeśli zażywa się ją wieczorem. Biorę ją na obniżenie cholesterolu i chcę mieć pewność, że stosuję ją w najlepszy możliwy sposób. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Cześć! U mnie akurat jest Roswera 15 mg, nie Roswenda — biorę ją codziennie wieczorem, mam ustawione przypomnienie w telefonie na 21:30, bo inaczej pewnie bym zapominała. Na zdjęciu widać właśnie mój „system pilnowania”, bo przy takich lekach regularność chyba robi dużą różnicę.
Mi zalecono branie na noc, bo cholesterol w dużej mierze organizm produkuje właśnie w godzinach nocnych. Nie wiem, czy u każdego musi być dokładnie tak samo, ale u mnie ta pora się sprawdza — łatwo mi to połączyć z wieczorną rutyną, a wyniki po jakimś czasie rzeczywiście się poprawiły. Na początku też się zastanawiałam, czy godzina ma aż takie znaczenie, ale odkąd mam stałą porę i przypomnienie, przynajmniej nie mam chaosu z tabletkami. ![roswera kiedy brać
Także z mojego doświadczenia: wieczorna dawka Roswery jest wygodna i łatwa do ogarnięcia, szczególnie jeśli ktoś ma problem z regularnością. Najważniejsze, żeby brać ją konsekwentnie, a nie raz rano, raz wieczorem, raz wcale, bo wtedy trudno później ocenić, czy lek naprawdę działa.
U mnie też była podobna rozkmina na początku, bo wszędzie człowiek czyta coś innego — jedni piszą, że statyny tylko wieczorem, inni że przy Roswerze godzina nie ma aż takiego znaczenia. Ja biorę Roswerę 10 mg od kilku miesięcy i ostatecznie ustawiłam sobie ją po kolacji, mniej więcej między 20:00 a 22:00. Nie dlatego, że inaczej na pewno nie zadziała, tylko dlatego, że wieczorem najłatwiej mi pamiętać.
Na początku próbowałam brać rano, ale ciągle mi to wypadało z głowy, bo śniadanie raz jem, raz nie, czasem wychodzę w pośpiechu. Wieczorem mam stały rytm: kolacja, leki, mycie zębów i koniec. Od kiedy tak robię, nie pomijam dawek, a wyniki po 3 miesiącach miałam dużo lepsze, szczególnie LDL. Więc u mnie bardziej niż sama godzina pomogła regularność.
Co do Roswery, to z tego co kojarzę, rozuwastatyna ma dłuższe działanie niż starsze statyny, więc niektórzy biorą ją też rano i też mają dobre efekty. Ale jeśli ktoś pyta mnie z doświadczenia, to wieczór jest po prostu wygodniejszy i łatwiej utrzymać nawyk. Ja bym tylko nie zmieniała co kilka dni pory brania, bo potem robi się bałagan i nie wiadomo, czy dawka była wzięta czy nie.