Ozempic (Semaglutidum) to lek stosowany głównie w leczeniu cukrzycy typu 2, który pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Chociaż głównym celem terapeutycznym Ozempic nie jest obniżanie ciśnienia tętniczego, niektóre badania sugerują, że może on mieć korzystne efekty na układ sercowo-naczyniowy, w tym potencjalnie wpływać na obniżenie ciśnienia krwi u niektórych pacjentów.
Czy ktoś z Was doświadczył podwyższonego ciśnienia krwi po zastosowaniu Ozempicu? U mnie, drugi dzień po zastrzyku, ciśnienie wynosiło 155/110, a puls 107, podczas gdy zazwyczaj mam 130/70. Dzień jak zwykle zaczęłam od 3 kaw, co jest moją normą, ale teraz zastanawiam się, czy to połączenie kawy i leku mogło spowodować taki skok. Może powinnam odstawić kawę? Mam nadzieję, że to tylko efekt tego połączenia, a nie samego Ozempicu, bo zdrowie serca jest dla mnie ważniejsze niż odchudzanie. Macie podobne doświadczenia?
U mnie sytuacja wygląda zupełnie odwrotnie. Na ostatniej wizycie u diabetologa ciśnienie wynosiło 120/70. Od lat zmagam się z nadciśnieniem – na początku miałam nawet 210/180. Przed rozpoczęciem Ozempicu, dzięki lekom, udało mi się unormować ciśnienie do 140/90, a teraz jest jeszcze lepiej.