Jak oceniacie efekty stosowania Ozempic i czy napotkaliście jakieś skutki uboczne? Wasze doświadczenia mogą okazać się pomocne dla tych, którzy zaczynają swoją kurację – każda opinia się liczy!
- Bardzo dobrze
- Przeciętnie
- Słabo
Jak oceniacie efekty stosowania Ozempic i czy napotkaliście jakieś skutki uboczne? Wasze doświadczenia mogą okazać się pomocne dla tych, którzy zaczynają swoją kurację – każda opinia się liczy!
Aktualnie stosuję Ozempic i jestem na dawce 2,0 mg. Zaczynałam od 0,25 mg, później zwiększałam dawkę do 0,5 mg, następnie 1,0 mg. Ponad trzy lata temu przeszłam operację zmniejszenia żołądka, dzięki której straciłam 36 kg. Od momentu rozpoczęcia terapii Ozempicem, przy dawce 1,0 mg udało mi się zredukować dodatkowe 18 kg. Niestety, mój poziom A1C wciąż nie osiągnął pożądanego poziomu, a nadal mam ok. 30 kg nadwagi, dlatego teraz stosuję dawkę 2,0 mg.
Podczas stosowania Ozempicu regularnie pojawia się biegunka, zwykle między trzecim a piątym dniem po zastrzyku, ale jest ona stosunkowo łagodna. Jem minimalne ilości — najmniej w dorosłym życiu — i już po kilku kęsach czuję sytość. Aby zadbać o swoje zdrowie, regularnie przyjmuję witaminy i najpierw spożywam białko, co pomaga mi utrzymać balans odżywczy.
Wiem, że gdybym połączyła leczenie z regularnym wysiłkiem fizycznym, moje efekty w zakresie redukcji wagi i poziomu A1C byłyby jeszcze lepsze.
Mój mąż próbował stosować Ozempic, ale u niego wystąpiły ciężkie problemy żołądkowo-jelitowe, co pokazało mi, że lek nie jest odpowiedni dla każdego. Niektórzy osiągają dobre wyniki, inni mogą mieć problemy z tolerancją. Mimo wszystko oceniam Ozempic na 5/5, bo bez niego nie osiągnęłabym takiej redukcji wagi.
Witam, mam pytanie dotyczące efektów odchudzania na Ozempic. W ciągu 3 miesięcy schudłam aż 22 kg. Stosuję rower stacjonarny, utrzymuję deficyt kaloryczny i zastanawiam się, czy takie tempo utraty wagi jest normalne, czy może zbyt szybkie? Na szczęście włosy przestały już wypadać. Czy można się spodziewać, że waga będzie teraz spadała wolniej?
Dodam, że mam znaczną nadwagę, cukrzycę, niedoczynność tarczycy oraz nadciśnienie. Bardzo mnie cieszą efekty, ale chciałam zapytać, jak wyglądało to u innych.
W ciągu roku udało mi się schudnąć 20 kg. Moja wyjściowa waga wynosiła 93 kg przy wzroście 170 cm – może to mieć znaczenie.
Nie stosuję żadnych tabletek, ale odkąd zaczęłam dietę, moje wyniki wyglądają następująco: w pierwszym miesiącu schudłam 9,5 kg, w drugim 7,4 kg, w trzecim 4,1 kg, a w czwartym – 1,7 kg. Najbardziej cieszy mnie jednak fakt, że waga cały czas spada. W samym pierwszym tygodniu zrzuciłam aż 3,5 kg!
Od trzech miesięcy stosuję Ozempic. Waga początkowo spadała w tempie około 1 kg na tydzień. Po dwóch tygodniach przerwy wróciłam do dawki 1 mg, którą przyjmowałam przez kolejne dwa tygodnie, a następnie zmniejszyłam ją do 0,5 mg. Cukry są wręcz idealne, mieszczą się w zakresie od 56 do 82. A najlepszy „skutek uboczny”? Ubytek wagi aż o 26-27 kg! To ogromna zmiana, która cieszy mnie każdego dnia.
Jeszcze przyjdzie moment, kiedy docenisz obecne tempo utraty wagi. Ważne, żeby podejść do tego z cierpliwością i spokojem, zwłaszcza gdy proces zacznie naturalnie zwalniać. Nie warto się martwić – to zupełnie normalne i zdrowe dla organizmu.
Moja diabetolog uważa, że na Ozempicu optymalne tempo utraty wagi to około 1–1,5 kg miesięcznie. Według niej jest to najbardziej zdrowe i trwałe podejście do chudnięcia.
To może brzmieć zabawnie, ale efekty były widoczne praktycznie od razu. W ciągu zaledwie 2,5 miesiąca udało mi się zrzucić 17 kg, a waga wciąż spada. Stosuję dietę keto, która, jak widać, działa na mnie bardzo skutecznie.
Hej widze że tez jesteś na keto. Czy spadek Twojej wagi dalej sie utrzymuje? Pytam bo jestem pare dni po 1zastrzyku(0.25) i bylam na keto wg zasad BR prawie 2lata ale jeden z lekow które przyjmuje a nie moge odstawić namieszał mi w trzustce i insulina szaleje pomimo postów i węgli do 50g dziennie
Moja diabetolog (przeciwniczka BR) stwierdzila że przy tak tlustym jedzeniu NIE SCHUDNE xd a po ciążach to keto pomogło mi wrócić do swojej wagi sprzed niej
i nie wiem czy zmieniac coś w stylu jedzenia czy nie…