Czy po Bioxetinie się chudnie?

Tak, Bioxetin może powodować utratę masy ciała, głównie poprzez zmniejszenie apetytu.​

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/bioxetin/czy-po-bioxetinie-sie-chudnie

Mam pytanie do Was, bo naczytałam się sprzecznych opinii… Czy po Bioxetinie się chudnie? Jedni mówią, że waga spada, inni że tyją jak szaleni. Ja mam nadwagę i powiem szczerze – jakby mi miało pomóc schudnąć przy okazji, to bym się wcale nie obraziła. Ale boję się, że może być odwrotnie. Jak to było u Was?

Słuchaj, ja zaczęłam brać Bioxetin i pierwsze co zauważyłam – kompletny brak apetytu. Nic mi się nie chciało jeść, nawet ulubionych rzeczy. Mąż mi kupił moje ukochane ciastka, co normalnie bym zjadła na raz, a ja tylko popatrzyłam i odłożyłam. I co? Po miesiącu zeszły mi prawie 4 kg! Myślałam, że to efekt uboczny na chwilę, ale nie – przez kolejne miesiące też jadłam mniej, jakoś nie miałam potrzeby sięgać po jedzenie z nudów czy stresu. Tylko że u mnie depresja wcześniej objawiała się obżeraniem, więc jak lek to trochę ‘naprawił’, to siłą rzeczy kilogramy poleciały.

Ale nie u wszystkich tak jest! Moja koleżanka brała i mówiła, że wręcz przeciwnie – jak jej się poprawił humor, to zaczęła więcej gotować, więcej wychodzić na obiady, wino, lody i dupa rosła. Więc to chyba zależy od tego, jak kto reaguje. Jak teraz masz tendencję do zajadania stresu, to może Ci pomóc, ale jak po leku nagle zaczniesz się czuć lepiej i wróci apetyt na życie (i jedzenie), to może być różnie. Ale wiesz co? Lepiej czuć się dobrze niż zamartwiać się, czy waga drgnie w górę czy w dół!

Oj, ja to myślałam, że schudnę, a tu nic! Wszyscy mi mówili „będziesz chudła, apetyt Ci spadnie” – i na początku faktycznie, trochę mniej jadłam, ale potem organizm się przyzwyczaił i waga stała jak zaczarowana. Ale! Miałam więcej energii i zaczęłam się więcej ruszać – wróciłam do roweru, do spacerów, nawet do jakichś tam domowych ćwiczeń, bo jak człowiek nie ma w głowie ciągłej czarnej chmury, to jakoś bardziej się chce.

A teraz hit: mój brat też brał ten lek i on zrzucił 10 kg w pół roku. Po prostu przestało go ciągnąć do słodyczy i przestał podjadać wieczorami. Więc u jednych działa na chudnięcie, u innych nie rusza wagi, a u jeszcze innych może nawet spowodować przytycie (bo np. poprawia humor i wraca apetyt). Tak że loteria. Ale jak masz tendencję do obżerania się na nerwach, to może Ci to pomóc, bo nie będziesz miała aż takiej potrzeby sięgać po jedzenie. Trzymam kciuki! Jak już będziesz brała, to daj znać, jak u Ciebie – bo to serio każdego działa inaczej!