Wpływ leku Bioxetin na wagę ciała może być różny u różnych pacjentów.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/bioxetin/czy-po-bioxetinie-sie-tyje
Wpływ leku Bioxetin na wagę ciała może być różny u różnych pacjentów.
Mam pytanie, bo się naczytałam i mam mętlik w głowie. Czy po Bioxetinie się tyje? Lekarka mówi, że raczej nie, ale w necie widzę, że różne ludzie piszą – jedni, że schudli, inni, że przytyli. Jak to jest? Bo ja już mam swoje kilo zapasu i jak jeszcze dojdzie mi więcej, to nie wiem, czy to dla mnie… Ktoś brał i może coś powiedzieć?
Jak zaczynałam Bioxetin, to ważyłam 68 kg, a jak po pół roku odstawiłam, to miałam 62. I nie, nie dlatego, że byłam na diecie – po prostu jakoś mniej jadłam. Nie wiem, czy to przez to, że lek zmniejsza apetyt, czy po prostu przestałam zajadać stres, bo wcześniej to tabliczka czekolady wieczorem była u mnie na porządku dziennym. A jak się trochę psychicznie uspokoiłam, to już nie miałam potrzeby wcinać na nerwach. Ale to ja. A moja koleżanka? No, u niej było odwrotnie – mówi, że jak tylko Bioxetin zaczął działać i poprawił jej humor, to nagle miała więcej energii na życie, no i na jedzenie też. Bo depresja ją wcześniej trzymała w takim stanie, że jadła byle co, a potem jak się lepiej poczuła, to zaczęła jeść normalnie i przez pół roku przytyła 5 kg. I tu masz cały paradoks – to nie lek sam w sobie powoduje tycie czy chudnięcie, tylko to, jak działa na Twoją głowę. Bo jak wcześniej nie miałaś apetytu, to jak Ci wróci, to możesz przytyć. A jak jadłaś za dużo na stresie, to może się okazać, że nagle przestaniesz i schudniesz.
Ja w każdym razie niczego specjalnie nie zmieniałam w swoim jedzeniu, a waga mi spadła, więc jak się boisz, że Cię „rozdmucha” po tym leku, to raczej bym się nie przejmowała. No chyba że jesteś typem, który na poprawę humoru lubi dobrze zjeść – wtedy może się zdarzyć. Aha, i jeszcze jedno – niektóre leki na depresję faktycznie mogą powodować wzrost wagi, ale Bioxetin raczej do nich nie należy. Jak się boisz, to się dopytaj lekarza, ale ja bym się nie nastawiała na żadną katastrofę wagową.