Tak, po zażyciu leku EllaOne istnieje ryzyko zajścia w ciążę. Lek EllaOne jest antykoncepcją awaryjną, która może zmniejszyć ryzyko zajścia w ciążę do 1%.
Podzielę się swoim doświadczeniem z EllaOne. Wzięłam ją na początku kwietnia po jednej nocy, gdy nie użyliśmy zabezpieczenia – pierwszy raz w naszej trzyletniej relacji! Następnego dnia poszliśmy do apteki po EllaOne, którą farmaceuta określił jako bardzo skuteczną.
Moja kolejna miesiączka się nie pojawiła, ale nie było to dla mnie nic niezwykłego, ponieważ moje cykle i tak są nieregularne. Przeczytałam mnóstwo opinii w internecie, które mówiły, że to normalne, a wiele kobiet doświadczało dziwnych objawów przypominających ciążę… Więc kiedy zaczęłam mieć podobne objawy, w ogóle się tym nie przejęłam!
Minęły dwa miesiące bez okresu, a nudności zaczęły się nasilać. W końcu zrobiłam test i okazało się, że jestem w dziewiątym tygodniu ciąży! To dokładnie pasuje do tamtej sytuacji, co oznacza, że EllaOne zawiodła. Jestem w ogromnym szoku, bo przyjęłam tabletkę zgodnie z zaleceniami, a do tego mam już ponad 30 lat, więc wydawało mi się, że moja płodność nie jest już taka wysoka.
Zastanawiam się, ile innych kobiet miało podobne doświadczenia… Obecnie jestem w dziesiątym tygodniu ciąży, a na szczęście dziecko, jak na razie, wydaje się zdrowe – mimo że przyjęłam ten lek.