Czy po Structum się tyje?

Nie, stosowanie leku Structum nie powoduje przyrostu masy ciała ani zatrzymywania wody w organizmie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/structum/czy-po-structum-sie-tyje

Mam pytanie, bo zaczęłam brać Structum na moje stawy, bo od jakiegoś czasu strasznie mi chrupią i bolą, szczególnie kolana. Lekarz powiedział, że to dobre na chrząstkę i że mam brać regularnie. Ale wiecie co, trochę się boję, bo gdzieś tam przeczytałam, że po takich lekach można przytyć albo woda się zatrzymuje w organizmie. Nie chciałabym znowu walczyć z dodatkowymi kilogramami, bo dopiero co udało mi się zrzucić 5 kg i czuję się z tym lepiej. Czy ktoś z Was brał Structum i zauważył jakieś zmiany w wadze? Będę wdzięczna za Wasze opinie i doświadczenia. Dzięki z góry!

Hej @Mysia !
Brałam Structum przez jakieś 8 miesięcy, bo lekarz mi zapisał na problemy ze stawami biodrowymi. Wiesz, też się na początku stresowałam, że coś mi się stanie z wagą, bo różne rzeczy człowiek się naczyta w internecie, ale powiem Ci tak: nie zauważyłam, żeby ten lek jakoś wpłynął na moją masę ciała. Jem normalnie, staram się trzymać zbilansowaną dietę (co prawda, czasem ulegnę czekoladzie :wink:), i waga ani drgnęła, więc myślę, że nie ma co się martwić.

Co więcej, moja ciocia, która ma już swoje lata i też bierze Structum na kolana, mówiła, że jest zadowolona i wręcz się lepiej czuje, bo dzięki niemu zaczęła więcej chodzić. Ona też mówiła, że to raczej kwestia tego, czy pilnujesz diety i ruszasz się, a nie samego leku.

Ja bym na Twoim miejscu skupiła się na tym, żeby faktycznie regularnie brać Structum i po prostu obserwować organizm. Każdy jest inny, ale jeśli coś by się działo, to można porozmawiać z lekarzem i ewentualnie coś zmienić. A tak serio? Wydaje mi się, że ten lek działa bardziej na stawy niż na wagę, więc głowa do góry! Trzymam kciuki za Twoje stawy i zdrowie. :blush:

P.S. Gratulacje za zrzucenie tych 5 kg, wiem, ile to wysiłku kosztuje!