Tak, stosowanie leku Egzysta może prowadzić do zwiększenia masy ciała u niektórych pacjentów.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/egzysta/czy-po-leku-egzysta-sie-tyje
Tak, stosowanie leku Egzysta może prowadzić do zwiększenia masy ciała u niektórych pacjentów.
Biorę Egzystę od trzech tygodni i zauważyłem, że moja masa ciała wzrosła. Poza tym nie doświadczam żadnych innych skutków ubocznych. Nie znalazłem jeszcze zbyt wielu opinii na jego temat na forach. A może to ja nie trafiłem na te bardziej szczegółowe?
Też kiedyś stosowałem ten lek, ale tylko przez kilka dni, bo miałem dziwne uczucie w nogach i wrażenie, jakby moja głowa ważyła tonę. Może to było tylko moje przewrażliwienie, bo przecież nerwica zawsze gdzieś tam czuwa. Zawsze byłem przeciwnikiem leków – stanowcze “nie” dla tabletek.
Jak u Ciebie działa ten lek? W jakich dawkach go przyjmujesz? Czy zauważyłeś, że lęki się zmniejszyły?
Lek działa na mnie naprawdę dobrze – w moim przypadku nie chodzi o lęki, bo tych akurat nie doświadczam, ale o inne objawy, na które działa skutecznie. Jeśli chodzi o dawkowanie, to przyjmuję 75 mg rano i 75 mg wieczorem.
Ja przytyłam około 18 kg w ciągu dwóch miesięcy. Wcześniej przez wiele lat praktycznie utrzymywałam dokładnie tę samą wagę, nawet po dwóch ciążach. Pilnowałam jedzenia, więc w moim przypadku zmiana była naprawdę bardzo wyraźna. Egzysta nie pomagała mi też na tyle mocno na ból, żeby ten efekt uboczny był dla mnie do zaakceptowania.
U mnie było około 7 kg na plusie, ale Egzysta na tyle zmniejszyła ból, że znowu mogłam zacząć ćwiczyć i więcej się ruszać. Waga później zeszła i wróciłam mniej więcej do tego, co było przed rozpoczęciem leczenia. Dla mnie osobiście ten lek okazał się bardzo pomocny.
U mnie nie tyle pojawiło się typowe tycie, co zatrzymywanie wody. Czuję, że po Egzysta jestem bardziej „napuchnięta”. Poza tym lek naprawdę mocno mi pomógł, więc ostatecznie cieszę się, że zdecydowałam się go wypróbować.
Zawsze byłem bardzo szczupły. Od czasu rozpoczęcia Egzysta moje BMI przeszło z prawidłowego do nadwagi. Biorę ten lek około dwóch lat. Niestety działa u mnie bardzo dobrze i dlatego trudno mi z niego zrezygnować.
Zaczynałam mniej więcej od 57 kg, a po kilku miesiącach ważyłam około 75 kg. Po odstawieniu część wagi zeszła, ale nie wszystko. Najgorsze było to, że naprawdę trudno było mi później schudnąć.
U mnie około 20 kg w ciągu dwóch lat. Najwięcej pojawiło się w okolicy brzucha i talii, co wcześniej w ogóle nie było dla mnie typowe. Minęło już kilka lat i nadal ciężko mi wrócić do poprzedniej wagi.
Ja przytyłam około 35 kg w mniej niż rok. Przed rozpoczęciem Egzysta przez kilka lat miałam praktycznie taką samą wagę. Teraz próbuję ją stopniowo zmniejszyć, ale pozbycie się tych kilogramów jest naprawdę trudne.
U mnie Egzysta bardzo zwiększyła apetyt. Po około sześciu tygodniach i dojściu do 150 mg dziennie przytyłam około 4,5 kg. Miałam wrażenie, że mogłabym jeść bez końca. Ciągle byłam głodna.
Przytyłam około 13–14 kg. Trzeba jednak uczciwie powiedzieć, że po operacji kręgosłupa prawie nie mogłam ćwiczyć i jadłam gorzej niż wcześniej. Myślę więc, że Egzysta była jednym z czynników, ale prawdopodobnie nie jedynym.