Nie, Primacor nie jest lekiem moczopędnym. Należy do grupy antagonistów wapnia, których głównym zadaniem jest rozkurczanie mięśni gładkich naczyń krwionośnych, co prowadzi do ich rozszerzenia i obniżenia ciśnienia tętniczego. Mechanizm jego działania różni się od leków moczopędnych (diuretyków), które obniżają ciśnienie krwi poprzez zwiększenie wydalania wody i sodu z organizmu, zmniejszając objętość krwi.
Od kiedy biorę Primacor na nadciśnienie, zauważyłem, że częściej chodzę do toalety, zwłaszcza rano. Czy to możliwe, że ten lek działa trochę jak moczopędny? Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Zastanawiam się, czy to normalne, czy coś jest nie tak.
Miałem dokładnie to samo, kiedy zacząłem brać Primacor. Na początku też myślałem, że ten lek może działać moczopędnie, ale po zgłębieniu tematu dowiedziałem się, że Primacor sam w sobie nie wpływa na wydalanie moczu – działa raczej poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, co obniża ciśnienie.
U mnie częstsze wizyty w toalecie były związane z tym, że wcześniej piłem więcej wody, żeby poprawić nawodnienie, co miało mi pomóc w dostosowaniu się do działania leku. Może u Ciebie też chodzi o jakiś drobny nawyk, który się zmienił, odkąd bierzesz Primacor?
Z czasem wszystko wróciło do normy – organizm się przyzwyczaił, a ja przestałem zwracać na to uwagę. Ale pamiętam, że na początku to wydawało się dziwne. Jeśli nie bierzesz innych leków, które mogą mieć działanie moczopędne, myślę, że nie ma się czym martwić. To pewnie przejściowe.