Czy Primacor można brać wieczorem?

Primacor należy stosować rano, minimum 15 minut przed śniadaniem. Jest to kluczowe z uwagi na sposób działania lerkanidypiny, substancji czynnej Primacoru, która obniża ciśnienie tętnicze poprzez blokowanie kanałów wapniowych. Przyjmowanie leku rano jest powszechnie rekomendowane w przypadku leków na nadciśnienie, ponieważ wówczas skuteczniej kontroluje dzienny wzrost ciśnienia tętniczego.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/primacor/czy-primacor-mozna-brac-wieczorem

Cześć wszystkim! Mam pytanie do tych, którzy stosują Primacor. Pracuję na dwie zmiany – raz wstaję o 6:00, innym razem kończę pracę o północy i mam problem z ustaleniem, kiedy najlepiej brać lek. Rano mam czas na spokojne zażycie, ale boję się, że lek może mnie rozkojarzyć w pracy, szczególnie jeśli mam ważne spotkania. Wieczorem z kolei jestem często tak zmęczony, że boję się, że zapomnę go wziąć. Jak sobie z tym radzicie? Czy ktoś miał podobny problem z nietypowym harmonogramem?

Miałem podobną sytuację, bo pracuję jako kierowca ciężarówki i moje zmiany też są bardzo nieregularne. Na początku brałem Primacor wieczorem, bo myślałem, że to pomoże uniknąć ewentualnych skutków ubocznych w ciągu dnia, ale kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć o dawce, zwłaszcza po ciężkim dniu.

W końcu ustaliłem, że najlepszym rozwiązaniem jest branie go rano, zaraz po śniadaniu – nawet jeśli wstaję wcześnie. Organizm się przyzwyczaił, a ja mam pewność, że nie zapomnę. Plus, zawsze mam przy sobie przypomnienie w telefonie na wypadek, gdyby coś mnie wybiło z rutyny.

Jeśli Twoje zmiany są bardzo nieregularne, możesz spróbować ustawić sobie jakąś stałą porę, np. pierwsze 15 minut po przebudzeniu, niezależnie od godziny. Kluczem jest systematyczność, bo Primacor działa lepiej, gdy bierzesz go o stałej porze. Może też pomóc przygotowanie dawki wcześniej – ja zawsze kładę lek obok kubka na kawę, żeby rano na pewno o nim pamiętać.