Po jakim czasie działa Primacor?

Primacor zaczyna działać po około 1-2 godzinach od przyjęcia dawki, co oznacza, że substancja czynna – lerkanidypina – osiąga stężenie terapeutyczne stosunkowo szybko. Pełen efekt działania leku, czyli maksymalne rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia tętniczego, występuje zwykle po 3-5 godzinach od zażycia.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/primacor/po-jakim-czasie-dziala-primacor

Cześć wszystkim! Lekarz przepisał mi Primacor na obniżenie ciśnienia i poprawę pracy serca, bo od jakiegoś czasu mam z tym problemy – często czuję kołatanie serca, zwłaszcza po pracy. Zaczęłam brać lek tydzień temu, ale jak na razie nic się nie zmieniło i wciąż mam te same objawy. Może ktoś wie, po jakim czasie Primacor faktycznie zaczyna działać? Trochę mnie to martwi, bo nie wiem, czy coś robię źle, czy może powinnam jeszcze poczekać. Jakie były Wasze doświadczenia?

Też biorę Primacor i na początku byłem trochę zaniepokojony, że nie widzę efektów od razu. U mnie wszystko zaczęło się poprawiać mniej więcej po trzech tygodniach regularnego stosowania. Pierwsze, co zauważyłem, to że moje serce nie wariowało tak bardzo wieczorami po stresującym dniu.

Lekarz mi wyjaśnił, że Primacor działa powoli, bo musi ustabilizować pracę serca i ciśnienie w dłuższym okresie czasu. To nie jest lek, który działa jak „tabletka przeciwbólowa” od razu po zażyciu. Kluczowa jest regularność i cierpliwość. U mnie poprawa była stopniowa – najpierw lepsze samopoczucie, potem spokojniejsze serce, a dopiero po miesiącu ciśnienie się ustabilizowało na dobrym poziomie.

Jeśli masz wątpliwości, zawsze warto porozmawiać z lekarzem, ale myślę, że musisz dać sobie trochę więcej czasu. Ja w pierwszych tygodniach zapisywałem sobie, jak się czuję – to pomagało mi zauważyć małe zmiany, które na początku są łatwe do przeoczenia. Trzymaj się i daj znać, jak u Ciebie idzie! :blush: