Roswera, jako statyna, wpływa na funkcję wątroby, ponieważ hamuje enzymy odpowiedzialne za produkcję cholesterolu w organizmie, co może dodatkowo obciążać ten narząd. Spożycie alkoholu również wymaga intensywnej pracy wątroby, a połączenie tych dwóch czynników może zwiększać ryzyko jej przeciążenia.
W przyszłym tygodniu szykuje się firmowa impreza mikołajkowa, a ja biorę Roswerę. Wiem, że przy tym leku trzeba uważać z alkoholem, ale zastanawiam się, ile można bezpiecznie wypić, żeby nie zaszkodzić zdrowiu. Nie planuję przesadzać, ale może kieliszek wina albo dwa piwa?
Też biorę Roswerę i miałem podobny dylemat przed naszą integracją firmową. Z tego, co wiem, umiarkowane ilości alkoholu (np. jeden kieliszek wina czy jedno piwo) zazwyczaj nie robią problemów, pod warunkiem że wątroba jest w dobrej kondycji. Kluczowe jest tu słowo “umiarkowane”, bo większe ilości alkoholu mogą obciążyć wątrobę, a Roswera sama w sobie może już nieco ją obciążać.
U mnie na imprezie wypiłem dwa piwa i czułem się dobrze, ale przedtem miałem robione badania i wiedziałem, że wyniki wątrobowe są w normie. Oczywiście unikam cięższego picia – nie warto ryzykować. Poza tym zauważyłem, że po alkoholu, nawet w małych ilościach, czasem czuję się bardziej zmęczony niż wcześniej.
Jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować, to spróbuj trzymać się jednej porcji alkoholu, pij dużo wody i koniecznie zjedz coś porządnego przed imprezą. I najważniejsze: baw się dobrze, ale z rozsądkiem.