Czy Roswera podnosi ciśnienie?

Nie ma dowodów na to, że Roswera może powodować wzrost ciśnienia krwi.

W rzeczywistości, Roswera jest zazwyczaj stosowana w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca i udaru mózgu, które często wiążą się z wysokim ciśnieniem krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/roswera/czy-tabletki-roswera-podnosza-cisnienie/

U mnie Roswera nie podniosła ciśnienia. Na początku też się tego obawiałem, dlatego przez jakiś czas wszystko sobie zapisywałem w zeszycie — ciśnienie rano i wieczorem, cukier, godziny pomiarów — i właśnie to wrzucam na zdjęciu razem z opakowaniem Roswery 5 mg. Chciałem po prostu sprawdzić, czy po rozpoczęciu leku coś się realnie zmieniło, czy tylko sobie to wkręcam.

Z moich notatek wyszło, że większe skoki ciśnienia miałem raczej po stresie, gorszym śnie albo jak wypiłem za dużo kawy. Sama Roswera u mnie nie wyglądała na problem. Wręcz powiedziałbym, że człowiek zaczyna bardziej się obserwować po nowym leku i potem każdą zmianę od razu z nim łączy. U mnie po kilku tygodniach było widać, że wyniki ciśnienia są podobne jak wcześniej, więc przestałem panikować.

Jak ktoś ma wątpliwości, to serio polecam przez kilka dni robić pomiary o stałych porach i sobie zapisywać, bo wtedy widać czarno na białym, czy to pojedynczy skok, czy faktycznie coś się dzieje. U mnie Roswera została, a problem z ciśnieniem okazał się bardziej związany z nerwami niż z tabletką.

Ja miałam na początku wrażenie, że po Roswerze ciśnienie mi skacze, bo akurat mniej więcej w tym samym czasie zaczęłam mieć wyższe pomiary. Już byłam przekonana, że to przez lek, ale potem wyszło, że po prostu wcześniej też miałam tendencję do nadciśnienia, tylko rzadko to kontrolowałam. Do tego doszedł stres, mało ruchu i kilka kilogramów więcej, więc wszystko się na siebie nałożyło. U mnie nie było tak, że brałam Roswerę i nagle od niej zrobiło się wysokie ciśnienie. Bardziej zbiegło się to w czasie. Jak zaczęłam mierzyć regularnie, a nie tylko raz na jakiś czas, to okazało się, że problem był już wcześniej. Roswerę nadal biorę, cholesterol się poprawił, a ciśnienie po prostu musiałam zacząć obserwować osobno. Więc z mojego doświadczenia: nie powiedziałabym, że Roswera podnosi ciśnienie, tylko łatwo to tak odebrać, jeśli zaczyna się nowy lek i człowiek nagle zwraca większą uwagę na organizm. Jeśli komuś ciśnienie faktycznie rośnie, to warto patrzeć szerzej, a nie od razu zakładać, że winna jest akurat statyna.