Czy stosując Rimal można pić alkohol?

Picie alkoholu podczas leczenia Rimal jest generalnie niezalecane, a istnieją ku temu różne przyczyny. Alkohol, jako silna substancja wpływająca na układ krążenia, może zwiększyć ryzyko wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych leku Rimal.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/rimal/czy-stosujac-rimal-mozna-pic-alkohol/

Hej wszystkim, mam pytanie do osób, które biorą Rimal na nadciśnienie. Czy można normalnie wypić lampkę wina albo piwo przy tym leku? Nie chodzi mi o imprezy, tylko o jakieś okazjonalne wyjście czy kolację. Dopiero zaczęłam go brać i trochę się boję, bo słyszałam, że z niektórymi lekami na ciśnienie alkohol może mocniej „uderzać”. Dajcie znać, jak było u Was i czy w ogóle próbowaliście, bo nie chcę sobie zaszkodzić jednym toastem.

Ja biorę Rimal od ponad roku. Alkoholu nie wykluczyłam całkiem, ale mocno ograniczyłam. Zdarza mi się wypić jedno piwo albo kieliszek wina i nic złego się nie dzieje, ale na tym koniec. Jak kiedyś wypiłam trochę więcej (2–3 drinki), to miałam zawroty głowy, byłam słaba i czułam, że ciśnienie mi mocno spadło. Teraz trzymam się zasady: jak biorę leki na ciśnienie, to alkohol tylko okazjonalnie i w małej ilości. U mnie to działa – ciśnienie stabilne, zero dramatów, ale z imprez „do rana” zrezygnowałam.

Ja mam inne podejście – przy Rimalu praktycznie nie piję alkoholu. Jak na początku leczenia wypiłem dwa piwa, to czułem się dziwnie słabo, kręciło mi się w głowie i w nocy miałem kołatanie serca. Od tamtej pory stwierdziłem, że szkoda zdrowia. Jak już coś, to raz na kilka miesięcy pół kieliszka na toast i koniec. Da się żyć bez alkoholu, a przy lekach na serce i ciśnienie wolę nie ryzykować.