Crosuvo a alkohol

Alkohol nie jest bezwzględnie zakazany podczas stosowania Crosuvo.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/crosuvo/czy-przy-crosuvo-mozna-pic-alkohol/

Czy ktoś pił alkohol przy Crosuvo i nic się nie działo, czy raczej lepiej całkiem odpuścić? Czytałam różne rzeczy i już sama nie wiem, co jest prawdą, a co straszeniem w ulotkach. Dajcie znać, jak to wyglądało u Was w praktyce.

Ja biorę Crosuvo już ponad rok i powiem tak – normalnie żyję. Nie piję codziennie, ale jak jest urodziny, wesele czy wyjście ze znajomymi, to wypiję kieliszek wina albo jedno piwo i nigdy nic złego się nie działo. Na początku też się stresowałam, bo wszędzie piszą o wątrobie i mięśniach, ale u mnie badania są w porządku, samopoczucie też. Zauważyłam tylko, że jak kiedyś wypiłam trochę więcej (święta…), to następnego dnia byłam bardziej zmęczona i bolała mnie głowa, więc sama doszłam do wniosku, że umiar to podstawa. Znam też osobę z pracy, która bierze statyny od lat i mówi to samo – od czasu do czasu alkohol ok, ale regularne picie to już średni pomysł.

U mnie było trochę inaczej, bo ja ogólnie słabo toleruję alkohol. Biorę Crosuvo od kilku miesięcy i po jednym piwie czułam się jakaś ciężka, taka „zamglona”, więc praktycznie zrezygnowałam. Ale moja siostra też ma cholesterol, bierze podobny lek i normalnie na wakacjach wypije drinka czy wino do kolacji i funkcjonuje bez problemu. Myślę, że dużo zależy od organizmu i tego, czy ktoś ma wrażliwą wątrobę. Z tego co czytałam i co mówią ludzie, Crosuvo i alkohol to nie jest zakaz absolutny, tylko kwestia rozsądku. Ja po prostu wolę nie ryzykować, ale nie demonizowałabym jednej lampki wina raz na jakiś czas.