Czy Salmex to steryd?

Tak, lek Salmex zawiera w swoim składzie propionian flutykazonu i salmeterol. Propionian flutykazonu to syntetyczny kortykosteroid, który działa przeciwzapalnie, zmniejszając obrzęk błony śluzowej dróg oddechowych i redukując wytwarzanie śluzu. Salmeterol natomiast to lek rozszerzający oskrzela z grupy beta2-mimetyków. Chociaż salmeterol nie jest sterydem, to należy pamiętać, że lek Salmex zawiera zarówno propionian flutykazonu, jak i salmeterol.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/salmex/czy-salmex-jest-sterydem

Czy Salmex to steryd? Mam go przepisany od lekarza na astmę i trochę się boję, bo słyszałam, że sterydy to samo zło – można od nich utyć, mieć problemy z hormonami i w ogóle to chyba jakieś poważne świństwo. Macie jakieś doświadczenia z tym lekiem? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!

Używam Salmexu od dobrych dwóch lat, więc może coś Ci podpowiem. Tak, Salmex zawiera steryd, ale spokojnie, to nie są te sterydy, co się je kojarzy z kulturystami czy jakimiś poważnymi skutkami ubocznymi. W tym przypadku steryd jest wziewny, czyli działa tylko tam, gdzie trzeba – w płucach. Nie idzie po całym organizmie, więc ryzyko jakichś efektów ubocznych jest naprawdę minimalne, o ile używasz go zgodnie z zaleceniami.

Też się na początku bałam, bo wiesz – człowiek nasłucha się różnych rzeczy, szczególnie od znajomych albo w internecie. Moja kuzynka kiedyś brała jakieś sterydy na alergie i trochę jej się waga zmieniła, więc panikowałam, że mnie też to czeka. Ale nic z tych rzeczy! Co więcej, po miesiącu zauważyłam, że lepiej oddycham, mniej się duszę, mogę normalnie chodzić na spacery i nawet wbiec po schodach, czego wcześniej nie mogłam. Dla mnie to była jak druga młodość!

A jak chodzi o efekty uboczne, to jedyne, co zauważyłam, to czasami lekka suchość w gardle. Ale lekarz mi poradził, żebym po każdej inhalacji przepłukała usta wodą – serio, pomaga. No i pamiętaj, żeby trzymać się dawki. Nie kombinuj, nie zmniejszaj ani nie zwiększaj na własną rękę, bo to może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Powiem Ci tak – lepiej mieć ten steryd wziewny niż się męczyć z atakami duszności. Bez tego leku czułam się, jakby mi ktoś stopy na klatce piersiowej postawił, a teraz oddycham normalnie. Gdybyś miała jakieś wątpliwości, pogadaj z lekarzem albo z farmaceutą. Oni na pewno wszystko Ci wytłumaczą.