Czy Salbutamol to steryd?

Nie, Salbutamol nie jest sterydem. Salbutamol należy do grupy leków zwanych beta-agonistami, które działają na receptory beta-adrenergiczne w układzie oddechowym. Lek ten powoduje rozszerzenie oskrzeli i ułatwia oddychanie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/salbutamol/czy-salbutamol-to-steryd

Hej! Mam pytanie do Was, bo trochę się gubię w tych wszystkich lekach. Czy Salbutamol to steryd? Lekarz przepisał mi go dla córki na ataki astmy, ale ktoś w pracy mi powiedział, że to steryd i teraz nie wiem, czy powinnam go podawać. Z góry dzięki za odpowiedzi, bo już zgłupiałam od tych informacji z internetu.

Spokojnie, Salbutamol to nie steryd. To lek, który działa szybko i doraźnie, rozkurczając oskrzela, żeby łatwiej było oddychać. Sama mam astmę od dzieciństwa, więc mam z tym trochę doświadczenia. Kiedy byłam mała, to inhalator z Salbutamolem był moim „ratownikiem” – nosiłam go zawsze w plecaku, bo zdarzały się ataki, szczególnie przy wf-ie albo jak biegałam za długo na dworze.

Pamiętam, jak kiedyś moja mama też miała wątpliwości, czy to bezpieczne, bo ktoś jej wcisnął kit, że jak używam inhalatora, to później mogę się uzależnić albo mieć problemy z hormonami. Na szczęście nasza lekarka spokojnie wytłumaczyła, że Salbutamol to nie jest steryd, tylko lek ratunkowy, który działa na mięśnie w płucach i pomaga oddychać w kilka minut. Sterydy to coś zupełnie innego – one są na stałe i mają działać na stan zapalny w oskrzelach, a nie na sam skurcz.

Moja córka też ma astmę, więc doskonale rozumiem Twoje obawy. Na początku, jak dostała inhalator, to też miałam mętlik w głowie. Wiesz, jak to jest – jedno mówi lekarz, a na forum czy w pracy ludzie straszą różnymi rzeczami. Ale uwierz mi, Salbutamol naprawdę ratuje życie w sytuacjach, kiedy brakuje tchu. My mamy go zawsze pod ręką, nawet jak wyjeżdżamy na wakacje.

Ważne, żeby nie używać go za często – jak jest potrzeba częstszego stosowania, to lepiej pogadać z lekarzem o jakimś dodatkowym leczeniu. Ale w nagłych przypadkach jest niezastąpiony. Trzymam kciuki za zdrowie Twojej córki i nie stresuj się tym sterydowym mitem – Salbutamol to zupełnie inna bajka! :blush: