Czy Ryaltris to steryd?

Tak, Ryaltris to lek, który zawiera steryd. Składnik aktywny w Ryaltris, mometazonu furoinian, jest kortykosteroidem stosowanym do miejscowego leczenia alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa. Kortykosteroidy, takie jak mometazon, działają przeciwzapalnie, redukując obrzęk i inne objawy związane z alergicznymi reakcjami.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ryaltris/czy-ryaltris-to-steryd/

Hej, mam pytanie, bo lekarz przepisał mi Ryaltris na alergię i trochę mnie zaniepokoiło, że gdzieś przeczytałam, że to steryd. Czy to faktycznie jest steryd? U mnie problem jest taki, że mam prawie cały czas zatkany nos, kicham po kilka razy pod rząd, leci mi z nosa i szczególnie rano jest masakra. Wcześniej brałam zwykłe tabletki na alergię, ale średnio to pomagało, więc dostałam ten spray. Trochę się jednak cykam, bo różne rzeczy się czyta o sterydach. Ktoś brał i może napisać normalnie, jak to wygląda?

Tak, tam jest steryd, ale to jest spray do nosa, a nie jakieś tabletki czy coś takiego. Ja też się tego wystraszyłam jak pierwszy raz to dostałam, bo samo słowo źle brzmi. U mnie akurat pomógł najbardziej na zatkany nos, bo wcześniej nic nie dawało takiej ulgi. Po kilku dniach było już dużo lepiej, w końcu mogłam normalnie oddychać. Miałam tylko trochę sucho w nosie i czasem dziwny posmak po psiknięciu. Ogólnie u mnie się sprawdził.

Z tego co wiem, to Ryaltris ma w składzie steryd, ale nie jest tylko sterydem. Ja go używałam na silną alergię i bardziej niż samo słowo steryd obchodziło mnie to, czy w końcu przestanie mnie męczyć nos. U mnie największy problem był taki, że cały czas miałam nos zapchany i kichanie od rana. Po tym sprayu była poprawa, nie od razu po jednym użyciu, tylko tak stopniowo. Nic strasznego mi po nim nie było, tylko czasem lekkie podrażnienie nosa. Jak masz przepisany na alergię, to raczej właśnie po to, żeby ogarnąć ten stan zapalny w nosie.