Czy Saxenda powoduje raka?

Badania dotyczące Saxendy (liraglutyd) i potencjalnego związku z rakiem nie wykazały jednoznacznego dowodu na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory związane z tym lekiem. Saxenda jest lekiem na receptę stosowanym w leczeniu otyłości i działa przez naśladowanie naturalnego hormonu GLP-1, co prowadzi do zmniejszenia apetytu i zwiększenia uczucia sytości.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/saxenda/czy-saxenda-powoduje-raka

Czy Saxenda jest bezpieczna? Czy istnieje ryzyko rozwoju raka trzustki po jej stosowaniu? Moja mama waży 95-100 kg przy wzroście 165 cm i dostała receptę na Saxendę. Czytałam, że po tym leku można odczuwać ból w okolicach trzustki, wystąpić zapalenie lub nawet ryzyko raka trzustki. Bardzo się martwię, czy to bezpieczne. Proszę, napiszcie mi, czy mama powinna brać ten lek, czy lepiej go unikać, ponieważ nie chcę, żeby miała problemy z trzustką.

Ogólnie rzecz biorąc, nawet antybiotyk na zapalenie oskrzeli ma w ulotce długą listę potencjalnych skutków ubocznych. Weźmy Izotek na trądzik – popularny lek, ale też pełen ostrzeżeń. Wymaga zaświadczenia od ginekologa, że nie jest się w ciąży, przymusowej antykoncepcji, a potem mogą wystąpić problemy takie jak czerwienienie i łzawienie oczu, nawet przy najmniejszej dawce. Mimo ryzyka powikłań, leczy trądzik skutecznie i dermatolodzy go przepisują. Podobnie z hormonalną antykoncepcją – ulotka to prawdziwa książka, pełna ryzyka zakrzepicy, zawałów, krwiaków itd., a jednak ludzie je biorą, nie bojąc się skutków ubocznych. Lekarze przepisują te leki, a mimo tego nie ma masowych pozwów. Skoro lek został dopuszczony, to oznacza, że jest bezpieczny, pod warunkiem że nie zatajamy przed lekarzem żadnych innych objawów i monitorujemy swoje samopoczucie w trakcie stosowania. Jeśli lek spełnia swoje zadanie, to nie ma się czego obawiać, choć oczywiście warto obserwować, czy nie pojawiają się uciążliwe skutki uboczne. U mnie na przykład nic się nie dzieje, oprócz tego, że nadal mam apetyt na słodycze i walczę, żeby się ograniczać. Zgaga to problem, który mam od dziecka, więc nie traktuję tego jako skutek uboczny leku. W ciągu niecałych dwóch tygodni schudłam 1 kg – nie jestem zachwycona, bo najlepiej chciałabym schudnąć 15 kg w 3 dni, ale chyba to nierealne.

Po stosowaniu Saxendy moje wyniki wątrobowe się poprawiły, a także wyniki krwi, co prawdopodobnie wynika z utraty 8 kg.