Saxenda (liraglutyd) to lek przepisywany w leczeniu otyłości. Zaleca się, aby osoby stosujące Saxenda unikały spożywania alkoholu lub zmniejszyły jego ilość, ponieważ alkohol może wpłynąć na skuteczność leku i zwiększyć ryzyko działań niepożądanych.
Czy podczas stosowania Saxendy można pić alkohol? Dopiero w środę mam wizytę u lekarza i planuję o wszystko zapytać, ale chciałabym poznać Wasze doświadczenia – czy należy całkowicie odstawić alkohol, czy od czasu do czasu można pozwolić sobie na kieliszek wina?
Zdarzyło mi się pić alkohol w niewielkich ilościach i nie miałam żadnych problemów. Jednak odkąd biorę Saxendę, alkohol mnie zupełnie odrzuca – wystarczy jeden kieliszek i już nie mam ochoty na więcej. Kiedyś potrafiłam wypić całą butelkę wina na raz, a teraz smak alkoholu zupełnie mi nie odpowiada.
Zero alkoholu! Po jednym drinku czuję się, jakbym wypiła całą butelkę – taki kac. Moja trzustka i wątroba nie dają sobie rady z alkoholem, co obciąża organizm. Nie polecam, bo skutki są naprawdę nieprzyjemne.
Byłam na weselu, wypiłam kilka kieliszków wina i nic mi nie było. Wydaje mi się, że wszystko zależy od organizmu. Diabetolog również powiedziała mi, że reakcje mogą być różne i to zależy od każdego organizmu indywidualnie.
Zero alkoholu! Po jednym drinku czuję się, jakbym wypiła całą butelkę – taki kac. Moja trzustka i wątroba nie dają sobie rady z alkoholem, co obciąża organizm. Nie polecam, bo skutki są naprawdę nieprzyjemne.
Byłam na weselu, wypiłam kilka kieliszków wina i nic mi nie było. Wydaje mi się, że wszystko zależy od organizmu. Diabetolog również powiedziała mi, że reakcje mogą być różne i to zależy od każdego organizmu indywidualnie.