W większości przypadków Saxenda nie wpływa negatywnie na ciśnienie krwi, a nawet może mieć pozytywny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe, gdyż utrata masy ciała może prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.
Czy Saxenda może podnosić ciśnienie? Zaczęłam ją brać od czwartku i od tego czasu mam skoki ciśnienia. Miałam już wcześniej sytuację z wysokim ciśnieniem i mam stwierdzone nadciśnienie, a teraz powtarza się to po rozpoczęciu leczenia. Czy może to mieć związek z Saxendą? Bardzo nie chciałabym musieć ją odstawić.
Podjąłem dwie próby leczenia Saxendą, ale obie zakończyły się bardzo szybko. Za każdym razem występowały niekontrolowane skoki ciśnienia i bardzo złe samopoczucie. Czułem, jakby coś rozpierało mnie w klatce piersiowej, jakby miała za chwilę eksplodować. Towarzyszył temu silny ból głowy. Pierwsza próba trwała 3 dni, a ostatnia noc była nieprzespana, bo wysokie ciśnienie i ból głowy uniemożliwiały sen. Dodatkowo pojawiło się uczucie „łomotu” w klatce piersiowej. Przy drugim podejściu, po dwóch dawkach, musiałem zrezygnować. Zacząłem odczuwać drętwienie połowy głowy i języka, co mnie bardzo zaniepokoiło – obawiałem się, że mogę mieć udar.
Witam, chciałam podzielić się swoją historią z Saxendą, może komuś się przyda. Od października tego roku stosowałam lek zgodnie z ulotką, a moja lekarka bariatra zaleciła stopniowe zwiększanie dawki, tak jak wskazuje producent. Gdy przeszłam na wyższe dawki, 2,4 mg i 3 mg, zaczęłam odczuwać silne zmęczenie. W ostatnim tygodniu dodatkowo zauważyłam, że mój nastrój znacznie się obniżył, stałam się bardziej płaczliwa. Utrzymywało się to przez prawie 3 tygodnie, zanim połączyłam te objawy z lekiem i udało mi się umówić na spotkanie z lekarką. Obecnie zalecono mi przerwę w stosowaniu leku na tydzień. Możliwe, że wrócę do niższej dawki, na której czułam się dobrze i waga spadała. Noszę sportowy zegarek i zauważyłam, że przez te 3 tygodnie, kiedy czułam ogromne zmęczenie, współczynnik zmienności tętna (HRV) był bardzo niski, chociaż samo ciśnienie i tętno były w normie. Na pewno będę teraz uważniej obserwować ten wskaźnik, jeśli zdecyduję się wrócić do leku.
Biorę Saxendę i początkowo stosowałam ją tak jak Ty @Aniutek . Przy dawkach 2,4 i 3,0 czułam się naprawdę źle, więc wróciłam do 1,8 mg i teraz jest ok. Waga spada, może trochę wolniej, ale od początku udało mi się schudnąć 5 kg, więc nie jest źle. Mam 180 cm wzrostu i ważyłam 94 kg, a teraz ważę 89 kg. Na razie zostaję przy dawce 1,8 mg, a jeśli waga przestanie spadać, zwiększę dawkę do 2,4 mg i zobaczymy, co dalej.
Czy ktoś z Was miał problemy z wysokim ciśnieniem przy stosowaniu Saxendy? Wczoraj moje ciśnienie wyniosło 180/100, a do tego miałam okropny ból głowy, który nie ustępował po lekach. Wcześniej nie miałam takich problemów z ciśnieniem. Biorę lek od trzech tygodni, dawka 1,2 mg.