Czy Saxendę trzeba trzymać w lodówce?

Tak, Saxenda (liraglutyd) powinna być przechowywana w lodówce w temperaturze od 2°C do 8°C, z dala od źródeł światła i ciepła. Ważne jest, aby nie zamrażać leku ani przechowywać go w miejscach narażonych na wilgoć lub ekstremalne temperatury.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/saxenda/czy-saxende-trzeba-trzymac-w-lodowce

Czy brak przechowywania penów w lodówce przed ich otwarciem sprawia, że są nieskuteczne?

Jeśli lek jest klarowny, bez zmiany barwy ani konsystencji, prawdopodobnie jest nadal dobry i skuteczny. Substancja czynna nie ulega zmianie, a przechowywanie w lodówce jest zalecane głównie po to, aby uniknąć ewentualnych uszkodzeń pena przy wzroście objętości cieczy. Możesz go normalnie używać.

2 polubienia

Dzień dobry, jutro wyjeżdżam na trzy dni do szpitala – czy w tym czasie mogę przechowywać pen poza lodówką? Jak długo lek pozostaje skuteczny w temperaturze pokojowej?

Używanego pena nie trzeba przechowywać w lodówce; tylko te, które nie zostały jeszcze użyte, wymagają chłodzenia. Jeśli masz nowe peny, możesz poprosić personel szpitala o ich przechowanie w lodówce.

Po co? Wystarczy przeczytać ulotkę. Pen w użyciu może być przechowywany poza lodówką (dokładniej, do 30 dni w temperaturze do 30°C), więc nie ma potrzeby trzymać go w chłodzeniu. Ważne jest jedynie, aby unikać bezpośredniego światła słonecznego i nadmiernego ciepła, ponieważ mogą one wpływać na stabilność leku.

Miałam jedno wstrzyknięcie z nowego pena, a potem zrobiłam 40-dniową przerwę. Czy mogę jeszcze z niego korzystać, jeśli był przechowywany w lodówce?

@gipsik Miałam ponad miesiąc przerwy z rozpoczętym penem, a lekarka powiedziała, że mogę go normalnie używać – może jedynie mieć nieco słabsze działanie. Jeśli był przechowywany w lodówce i płyn w środku jest klarowny, nadal można go stosować.