Kiedy mijają skutki uboczne Saxenda?

Większość pacjentów zazwyczaj doświadcza łagodnych działań niepożądanych Saxenda (liraglutyd), które ustępują po około 2 tygodniach od rozpoczęcia leczenia lub zmiany dawki. Skutki uboczne leków, w tym Saxendy, mogą się różnić w zależności od osoby, czasu trwania leczenia i dawki stosowanej. Wiele osób może doświadczyć skutków ubocznych na początku leczenia, które zwykle ustępują po pewnym czasie, gdy organizm przyzwyczaja się do leku.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/saxenda/kiedy-mijaja-skutki-uboczne-saxenda

Czy osłabienie i brak energii, które występują w pierwszych tygodniach, mijają z czasem?

W pierwszych tygodniach stosowania Saxendy czułam się bardzo osłabiona i zmęczona, co sprawiało, że musiałam odpoczywać w ciągu dnia. Zdarzało mi się zasypiać po południu, co nigdy wcześniej mi się nie zdarzało. Czułam się, jakbym miała znacznie mniej energii niż zwykle. Zauważyłam jednak, że po kilku tygodniach te objawy zaczęły stopniowo ustępować. W miarę jak organizm przyzwyczajał się do leku, moja energia zaczęła wracać do normy, a uczucie senności i osłabienia zniknęło. To naturalna reakcja organizmu na zmianę, ale warto dać sobie czas, bo z biegiem czasu wszystko wróciło do normy.

Witam, brałam Saxendę przez 3 tygodnie, ale nie wytrzymałam i przerwałam, ponieważ miałam silny refluks, zawroty głowy oraz intensywny ból głowy. Doszłam do dawki 1,2 mg. Czy powinnam kontynuować leczenie, czy te objawy miną z czasem? Udało mi się kupić 2 opakowania, wydałam na nie z 950 zł i szkoda mi to stracić. Jeśli te objawy to coś, przy czym powinnam przerwać leczenie, zrobię to, ale jeśli są one przejściowe, to spróbuję przetrwać, bo lek działa na mnie dobrze – w zasadzie w ogóle nie odczuwam głodu.

Nie możesz całkowicie przestać jeść, ponieważ to może powodować nasilenie skutków ubocznych. Organizm potrzebuje odpowiednich składników odżywczych, aby funkcjonować prawidłowo, a brak jedzenia może zaburzyć równowagę metaboliczną, co prowadzi do różnych dolegliwości.

Przy refluksie i zgadze polecam Dexilant . Ja bez tego leku nie mogłabym brać żadnego innego. Oprócz Saxendy stosuję również opioidy, ponieważ od lat mam problemy z żołądkiem. Jeśli chodzi o ból głowy, to mam migreny, ale nie zauważyłam, żeby Saxenda pogorszyła ten stan.