Saxenda należy wstrzykiwać podskórnie, zazwyczaj w okolicę brzucha, uda lub ramienia. Należy unikać wstrzykiwania w blizny, zaczerwienienia lub obrzęk. Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/saxenda/gdzie-wstrzykiwac-saxenda
Wczoraj otrzymałam receptę, a mąż wykupił Saxendę. Odebrał ją i schował do lodówki. Dziś postanowiłam spokojnie przeczytać całą ulotkę. Zauważyłam, że nie dostałam igieł w zestawie. Mam igły 0,25x5mm po insulinie, które zostały mi z ubiegłego roku – czy będą odpowiednie? I gdzie najlepiej się wstrzykiwać? Niestety, wczoraj w stresie nie zapytałam lekarki, a dziś nie mam kogo się poradzić.
Najlepiej zacząć od brzucha – to najmniej bolesne miejsce do wstrzykiwania. Warto unikać miejsc z bliskim dostępem do kości czy blisko skóry, ponieważ może to powodować większy dyskomfort. Co do igieł, masz rację – pani w aptece powinna zapytać, czy masz już igły, by upewnić się, że wszystko jest w komplecie. Ja osobiście zamawiam igły na Allegro w paczkach po 100, co wychodzi taniej, a mam zapas na dłużej.
Czy można źle wstrzyknąć Saxendę w ramię? Lekarz kazał mi wstrzykiwać w ramię, pytałam, czy mogę wybrać dowolne miejsce, a on odpowiedział, że tak, więc zdecydowałam się na wstrzyknięcie. Dopiero potem doczytałam, że nie powinno się wstrzykiwać w mięsień. Wstrzyknęłam w przednią część ramienia i teraz zaczynam panikować, zastanawiając się, czy zrobiłam coś źle i czy będą z tego jakieś konsekwencje.
Nie panikuj, na spokojnie. Następnym razem wybierz miejsce, gdzie masz więcej tłuszczu, ponieważ Saxenda podaje się podskórnie. Większa „poduszka tłuszczowa” pomoże uniknąć podania domięśniowego. Możesz także zmienić miejsce wstrzyknięcia na brzuch lub udo.
Igły, które kupujemy, są przeznaczone do zastrzyków podskórnych (są krótkie), podczas gdy igły domięśniowe są dłuższe.