Czy Singulair jest na kaszel?

Singulair nie jest klasycznym lekiem przeciwkaszlowym, ale może skutecznie ograniczać kaszel alergiczny oraz kaszel wynikający z astmy oskrzelowej.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/singulair/czy-singulair-jest-na-kaszel/

Hej, powiedzcie mi proszę – czy Singulair jest na kaszel? Mam taki suchy, męczący kaszel już któryś tydzień, głównie w nocy. Lekarz wspomniał o Singulair, ale kojarzy mi się to bardziej z astmą niż z kaszlem. Ktoś brał typowo „na kaszel”?

Ja też myślałam, że to lek stricte na astmę i byłam zdziwiona, jak mi go przepisali przy przewlekłym kaszlu. U mnie okazało się, że to był tzw. kaszel alergiczny – bez temperatury, bez infekcji, ale wiecznie drapanie w gardle i ataki kaszlu nad ranem. W dzień jakoś funkcjonowałam, a w nocy tragedia. Po około tygodniu brania Singulair kaszel zaczął się wyciszać. Nie było efektu „wow” po jednej tabletce, tylko tak stopniowo. Najbardziej odczułam różnicę w nocy – przestałam się budzić z napadami. Moja siostra brała go przy astmie kaszlowej i u niej też pomogło, ale jak kiedyś miałam kaszel po infekcji, to nic by nie dał. Więc z mojego doświadczenia – na zwykłe przeziębienie nie, ale na kaszel alergiczny albo astmatyczny jak najbardziej może pomóc.

Powiem tak – to nie jest syrop na kaszel, który bierzesz i po godzinie jest cisza. Ja brałam Singulair kilka lat, bo mam alergię i lekką astmę. Jak odstawiałam lek na chwilę (bo recepta się skończyła i zanim ogarnęłam nową), to wracał mi suchy kaszel, szczególnie przy zmianie pogody i w sezonie pylenia.

Jak wróciłam do brania, po paru dniach kaszel się uspokajał. U mnie to było ewidentnie związane z alergią, bo jak złapałam wirusa zimą, to kaszlałam normalnie jak każdy i Singulair nic spektakularnego nie zrobił.