Kiedy brać Singular?

Singulair najlepiej przyjmować wieczorem, ponieważ astma i reakcje alergiczne często nasilają się nocą, a montelukast ma działać zapobiegawczo w czasie, gdy drogi oddechowe są najbardziej podatne na skurcz i stan zapalny.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/singulair/kiedy-brac-singular/

Lekarz powiedział, że wieczorem, ale nie do końca wytłumaczył dlaczego. Czy ktoś brał rano i też było ok? Mam astmę alergiczną i trochę się gubię, bo biorę też inhalator.

Hej :slightly_smiling_face: Ja też mam astmę od lat i biorę Singulair już chyba z 8 lat. Na początku brałam rano, bo tak mi było wygodniej – razem z innymi lekami. Niby działał, ale dalej budziłam się w nocy z kaszlem. Potem alergolog mi wytłumaczyła, że w nocy oskrzela bardziej się „zaciskają” i dlatego lepiej brać wieczorem.

Przerzuciłam się na branie około 20:00 i u mnie to była różnica. Przestałam się budzić w nocy z dusznością, mniej kaszlałam nad ranem. To nie jest lek, który działa od razu jak inhalator ratunkowy, tylko bardziej tak „w tle”, więc regularność jest ważniejsza niż godzina co do minuty.

Mój mąż też go kiedyś brał (na alergię, nie na astmę) i jemu było wszystko jedno – rano czy wieczorem. Ale przy astmie nocnej serio wieczór ma sens. Ja już się przyzwyczaiłam i nawet nie myślę o tym, po prostu łykam przed snem.

U mnie historia taka, że zaczęłam brać wieczorem, bo tak było napisane na recepcie. Szczerze mówiąc, nawet nie wiedziałam czemu. Dopiero później doczytałam, że objawy astmy często nasilają się w nocy, więc lek ma „pilnować” oskrzeli właśnie wtedy.

Przez jakiś czas spróbowałam brać rano, bo zapominałam wieczorem. I niby było ok w ciągu dnia, ale znowu zaczęłam mieć takie poranne świsty i uczucie ciężkości w klatce. Wróciłam do wieczornego brania i znowu było spokojniej.

Moja koleżanka z pracy bierze rano, bo ma bardziej problem z alergią niż z astmą i jej to bez różnicy. Więc chyba dużo zależy od tego, jakie masz objawy. U mnie – wieczór wygrywa. Najważniejsze, żeby brać codziennie, bo jak raz odstawiłam na 2 tygodnie przez zamieszanie z receptą, to dopiero zobaczyłam, ile ten lek mi daje :sweat_smile: