Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Singulair (montelukast) w leczeniu astmy albo alergicznego nieżytu nosa? Czy zauważyliście realną poprawę w zakresie duszności, świstów, kaszlu nocnego albo częstotliwości napadów astmy? A jeśli stosujecie go na alergię – czy zmniejszył katar, zatkany nos, kichanie lub łzawienie oczu? Czy Singulair pomógł ograniczyć potrzebę stosowania inhalatora ratunkowego albo poprawił komfort oddychania podczas wysiłku fizycznego. Po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia pojawiły się pierwsze efekty – po kilku dniach czy raczej po kilku tygodniach? Jak wyglądała kwestia działań niepożądanych? Czy występowały bóle głowy, problemy ze snem, koszmary, rozdrażnienie, zmiany nastroju albo inne objawy, o których rzadziej się mówi? A może lek był przez Was dobrze tolerowany i nie zauważyliście nic niepokojącego? Wasze doświadczenia – zarówno pozytywne, jak i trudniejsze – mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozważają włączenie Singulair do terapii i zastanawiają się, czego realnie się spodziewać.
Nie mogę powiedzieć, że było idealnie, ale Singulair realnie mi pomógł. Nie doświadczyłam żadnych poważnych skutków ubocznych, o których czytałam w innych opiniach. Szczerze mówiąc, czasem zastanawiam się, czy niektórzy nie przypisują temu lekowi wszystkich swoich problemów, nawet jeśli ich przyczyna może być inna. Biorę go od lat i ogólnie dobrze go toleruję. Przekonałam się jednak, jak bardzo mi pomaga, kiedy przez pomyłkę w aptece i opóźnienie w uzyskaniu nowej recepty nie przyjmowałam go przez kilka tygodni. W tym czasie wróciły u mnie nasilone objawy alergii i zatok – katar, uczucie zatkania, spływająca wydzielina, ogólne rozbicie. To było szczególnie niezręczne w okresie pandemii COVID-19, kiedy każdy katar czy kaszel budził podejrzliwe spojrzenia otoczenia. Dopiero wtedy uświadomiłam sobie, jak dużą różnicę robi dla mnie regularne stosowanie leku. Po wznowieniu terapii objawy znów się uspokoiły i wszystko wróciło do normy.
Jeśli chodzi o kontrolę astmy, Singulair rzeczywiście działał skutecznie. Objawy były pod kontrolą, napady duszności rzadsze, więc początkowo wydawało się, że to dobre rozwiązanie. Jednak z naszej perspektywy nie było to warte ryzyka. Mój syn zaczął przyjmować lek w wieku 5 lat. Z czasem zaczęliśmy zauważać u niego coraz większe problemy – pojawiły się objawy depresyjne, lęk, trudności ze snem. Bywał rozdrażniony, zamknięty w sobie, miał nagłe wahania nastroju. Do tego dochodziły drżenia i nadmierna potliwość. Przez lata nie łączyliśmy tego z lekiem, bo skupialiśmy się na astmie. Dopiero gdy miał 18–19 lat, zaczął sam analizować swoją sytuację i doszedł do wniosku, że jego stan psychiczny może być związany z przyjmowaniem Singulair. Zdecydował się odstawić lek i – jak sam mówi – różnica była ogromna. Opisywał to tak, jakby „ciemność w końcu zniknęła” Z naszej perspektywy to były lata trudności, których źródła nie rozpoznaliśmy od razu. Astma była lepiej kontrolowana, ale problemy emocjonalne okazały się dużo poważniejsze. To doświadczenie było dla nas bardzo trudne i całkowicie zmieniło nasze podejście do tej terapii.
Od kiedy zaczęłam przyjmować Singulair, niemal codziennie męczą mnie skurcze mięśni. Czasami są łagodne, ale bywa, że bardzo silne – szczególnie w łydkach. Zdarzają się też w okolicach kostek, stóp, a nawet szyi. Najczęściej pojawiają się rano, tuż po przebudzeniu. Kiedy czuję, że łydka zaczyna „twardnieć jak kamień”, szybko wstaję z łóżka i zaczynam chodzić – to zazwyczaj pomaga zatrzymać skurcz, zanim stanie się naprawdę bolesny. Poza tym mam też dziwne odczucia w nogach, takie jakby „pajęcze” mrowienie czy pełzanie pod skórą. To bardzo nieprzyjemne uczucie. Objawy są na tyle częste, że zaczęłam zastanawiać się, czy mogą mieć związek z lekiem. Oddychanie jest pod kontrolą, ale te skurcze i nietypowe doznania w nogach są dla mnie naprawdę uciążliwe.
Singulair bardzo dobrze działał na moją astmę alergiczną. Objawy były wyraźnie pod kontrolą – mniej duszności, mniej świszczącego oddechu, ogólnie dużo łatwiej było mi funkcjonować w sezonie alergicznym.
Niestety pojawił się u mnie bardzo dziwny i uciążliwy skutek uboczny – silny ból zębów. Miałam wrażenie, jakby nerwy reagowały przesadnie na każdy bodziec. Ból był na tyle intensywny, że kilka razy trafiłam do dentysty, ale nie znaleziono żadnej konkretnej przyczyny. Nie było stanów zapalnych ani problemów stomatologicznych, które mogłyby to wyjaśnić.
Postanowiłam odstawić Singulair i po kilku dniach ból praktycznie zniknął. Dla pewności, gdy alergia znów się nasiliła, zaczęłam ponownie przyjmować lek – i niestety sytuacja się powtórzyła. Ból wrócił bardzo szybko.
Z przykrością muszę przyznać, że mimo skuteczności w leczeniu astmy nie jestem w stanie go stosować. Mam 65 lat i zależy mi na komforcie życia, a ten efekt uboczny był dla mnie zbyt uciążliwy.
Jeśli chodzi o oddychanie, Singulair zadziałał u mnie świetnie. Brałam go tylko dwa dni, a już w tym krótkim czasie oddychało mi się niesamowicie lekko – jakbym nagle odzyskała pełną swobodę w płucach. To było naprawdę imponujące. Niestety równocześnie zaczęło się dziać coś bardzo niepokojącego z moją psychiką. Miałam wrażenie, że mój umysł stał się zupełnie obcy, jakbym traciła kontrolę nad własnymi myślami. Pojawił się natłok refleksji, gwałtowne zmiany nastroju i coś w rodzaju ciągłego, wewnętrznego „tornada” myśli. Drugi dzień był jak jeden długi atak paniki przeplatany intensywnymi przemyśleniami i nagłymi „objawieniami życiowymi”. Co najdziwniejsze – te myśli nie wydawały się irracjonalne, po prostu pojawiały się w tak zawrotnym tempie, że nie potrafiłam ich przetworzyć. Lekarz wcześniej uprzedziła mnie, żeby zwracać uwagę na ewentualne zmiany nastroju, więc od razu się z nią skontaktowałam. Zaleciła natychmiastowe odstawienie leku. Mimo że przyjmowałam Singulair bardzo krótko, uczucie chaosu myślowego i huśtawki emocjonalnej utrzymywało się jeszcze przez kilka tygodni po zakończeniu terapii.
Astma towarzyszy mi praktycznie przez całe życie, więc przywykłam do duszności, świstów i ograniczeń w codziennym funkcjonowaniu. Kiedy lekarz przepisał mi Singulair, nie spodziewałam się spektakularnych efektów – a jednak już po kilku dniach poczułam wyraźną różnicę.
Oddychanie stało się łatwiejsze i bardziej naturalne, bez ciągłego uczucia ucisku w klatce piersiowej. Zniknęło napięcie związane z obawą, czy zaraz nie pojawi się napad duszności. Co ważne, nie zauważyłam u siebie żadnych skutków ubocznych.
Stosuję Singulair już od dłuższego czasu. Początkowo przyjmowałem go wieczorem, ale rano i tak musiałem korzystać z nebulizatora z powodu POChP. Po inhalacji tętno wyraźnie mi przyspieszało, co nie było dla mnie komfortowe.
Postanowiłem zmienić porę przyjmowania leku i zacząłem brać Singulair rano. W moim przypadku to była dobra decyzja – mam wrażenie, że drogi oddechowe są lepiej „otwarte” w ciągu dnia, tak jak powinno być przy tym leku. Oddycha mi się swobodniej i rzadziej odczuwam potrzebę sięgania po nebulizator.
Miałam napady astmy alergicznej i z czasem coraz częściej musiałam sięgać po inhalator z albuterolem. Zauważyłam, że używam go coraz częściej, co zaczęło mnie niepokoić, bo objawy wyraźnie się nasilały – duszności, świsty i uczucie ucisku w klatce piersiowej pojawiały się regularnie.
Mój alergolog zaproponował włączenie Singulair (montelukast) jako leczenia wspomagającego. Zaczęłam przyjmować lek codziennie wieczorem i stosuję go nieprzerwanie już od 21 lat.
Efekt? Przestałam potrzebować inhalatora ratunkowego. Objawy astmy są pod kontrolą, nie mam napadów duszności jak wcześniej, a moje oddychanie jest stabilne. Dla mnie Singulair okazał się przełomem i realnie zmienił jakość życia.
Astma pojawiła się u mnie dopiero po trzydziestce i długo nie mogłam zrozumieć, co się ze mną dzieje. Najgorzej było w nocy – zalegająca wydzielina, uczucie duszności i ciągła walka o złapanie oddechu. Zdarzały się nawet epizody bezdechu. Budziłam się wyczerpana, z kaszlem i uczuciem, jakby ktoś „siedział mi na klatce piersiowej”.
Po włączeniu Singulair sytuacja bardzo szybko się poprawiła. Już po krótkim czasie zauważyłam, że oddycha mi się lżej, a ilość śluzu w nocy wyraźnie się zmniejszyła. Wcześniej kaszlałam praktycznie przez całą noc, teraz to się już nie zdarza. Sen stał się spokojniejszy, a poranki przestały być koszmarem.
Ogólnie mam bardzo dobre doświadczenia z Singulair. Cierpię na silny alergiczny nieżyt nosa – mój nos praktycznie cały czas był obrzęknięty, zatkany i pełen wydzieliny. Oddychanie przez nos było dla mnie codziennym problemem, zwłaszcza w sezonie pylenia. Po włączeniu Singulair zauważyłam wyraźną poprawę. Oddycha mi się znacznie łatwiej, a uczucie ciągłego stanu zapalnego w nosie jest dużo mniejsze. Co ciekawe, lek pomógł mi bardziej niż wcześniej stosowany spray do nosa, który dostałam przed rozpoczęciem terapii montelukastem. Muszę jednak przyznać, że niemal codziennie pojawia się u mnie biegunka i jestem prawie pewna, że to skutek działania leku. Mimo to ogólnie oceniam terapię pozytywnie, bo poprawa oddychania jest dla mnie naprawdę dużą ulgą i zdecydowanie poprawiła komfort życia.