Czy Skudexa to narkotyk?

Skudexa jest lekiem przeciwbólowym zawierającym dwie substancje czynne: tramadol i deksketoprofen. Tramadol jest lekiem przeciwbólowym z grupy opioidów, co oznacza, że należy do klasy leków, które mogą powodować uzależnienie. Jednakże, nie oznacza to, że każdy lek zawierający opioidy jest narkotykiem. Leki te są stosowane w celu łagodzenia bólu i często są przepisywane przez lekarzy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/skudexa/czy-skudexa-to-narkotyk

Też miałem takie skojarzenie na początku, bo jak zobaczyłem w składzie tramadol, to od razu zapaliła mi się lampka, czy to już nie jest coś „narkotycznego”. Wrzucam zdjęcie mojego opakowania Skudexy, bo właśnie ten lek stosowałem przez kilka dni przy bardzo mocnym bólu i powiem tak — dla mnie to nie jest narkotyk w takim potocznym rozumieniu, ale na pewno też nie jest zwykła tabletka przeciwbólowa, którą bierze się bez większego zastanowienia.

U mnie Skudexa działała naprawdę mocno przeciwbólowo. Ból po niej wyraźnie puszczał, dało się normalniej funkcjonować, ale czułem też, że lek ma wpływ na głowę i organizm. Byłem trochę senny, przytłumiony, miałem mniejszą koncentrację i takie wrażenie spowolnienia. Nie było żadnego „odlotu”, ale było czuć, że to mocniejszy lek, szczególnie przez ten tramadol w składzie. Dlatego rozumiem, skąd biorą się pytania, czy Skudexa to narkotyk, bo wiele osób kojarzy opioidy właśnie z czymś uzależniającym.

Moim zdaniem najlepiej rozróżnić dwie rzeczy: Skudexa jest legalnym lekiem na receptę, stosowanym przeciwbólowo, ale zawiera składnik opioidowy, więc trzeba mieć do niej respekt. U mnie sprawdziła się doraźnie, kiedy ból był naprawdę silny, ale nie wyobrażam sobie brania jej długo albo „na wszelki wypadek”. To nie jest lek do luźnego testowania ani podbierania komuś z domowej apteczki.

Po swoim doświadczeniu powiedziałbym tak: Skudexa nie jest narkotykiem w sensie potocznym, ale przez tramadol może dawać senność, zamulenie i przy dłuższym stosowaniu ryzyko przyzwyczajenia. Dlatego warto ją traktować jako mocny lek przeciwbólowy na konkretny problem, a nie jak zwykły ibuprofen czy paracetamol.